وکیل دیوان عدالت اداری

وکیل دیوان عدالت اداری (1)

گروه بهترین نتیجه را برای شما به ارمغان می آورد

وکیل دیوان عدالت اداری

وکیل برای دیوان عدالت اداری

 وکیل دیوان عدالت اداری را تا چه حد می شناسید و با خدمات حقوقی آن آشنایی دارید؟ آیا شما نیز تمایل دارید تا از مشاوره حقوقی با وکیل دیوان عدالت اداری استفاده کنید؟ برای آشنایی بیشتر با وکیل دیوان عدالت اداری و یافتن پاسخ این پرسش ها در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

 وکیل دیوان عدالت اداری یکی از ان دسته وکلای متخصص پایه یک دادگستری به حساب می آید که به خوبی بر قوانین آگاهی دارد و از مراحل دادرسی انان اطلاع دارد. وکیل دیوان عدالت اداری دارای تجربه بسیار زیادی در زمینه حل و فصل پرونده هایی است که رسیدگی به آنها در دیوان انجام می شود. معمولا هنگامی که در مورد وکیل دیوان عدالت اداری صحبت می کنیم، سوالات بسیار زیادی در ذهن افراد ایجاد می شود.

وقتی مردم با سوالات حقوقی مختلف روبرو می شوند، دقیقا نمی دانند که پاسخ آنها را چگونه باید بدست آورند، در چنین شرایطی وکیل دیوان عدالت اداری این امکان را برای عموم افراد جامعه ایجاد می کند تا در جلسه مشاوره حقوقی شرکت کنند و تمام ابهامات ذهنی خود در مورد مسائل قانونی را برطرف کنند.

بهترین وکیل دیوان عدالت اداری کسی است که دارای پروانه وکالت باشد و دارای تجربه کافی در پرونده های مربوط به دیوان باشد. شاید برخی از وکلا ادعا داشته باشند که توانایی کافی در زمینه حل و فصل پرونده های مربوط به دیوان عدالت اداری را دارند اما حقیقت آن است که هر وکیل پایه یک دادگستری دارای تخصص کافی در این زمینه نیست و برای انتخاب بهترین وکیل دیوان عدالت اداری باید تحقیقات زیادی را در این زمینه انجام داد.

مشاوره حقوقی با وکیل دیوان عدالت اداری دارای مزایای بسیار زیادی است و به تمامی افرادی که قصد استفاده از این خدمات حقوقی را دارند توصیه می شود که به سراغ وکیلی متخصص و کارکشته در این حوزه بروند تا وکالت پرونده خود را به او بسپارند.

 هزینه وکیل دیوان عدالت اداری در مقابل خدمات حقوقی بسیار گسترده ای که به مردم ارائه می دهد، کاملا مقرون به صرفه است و هیچ گونه محدودیتی در زمینه استفاده از خدمات وکیل دیوان عدالت اداری وجود ندارد.

وکیل دیوان عدالت اداری چه کاری انجام می دهد؟

وکیل دیوان عدالت اداری یکی از انواع وکلای حقوقی محسوب می شود که می تواند کارایی بالایی در جامعه امروز داشته باشد. برای درک این کارایی و نحوه کارکرد وکیل دیوان عدالت اداری بهتر است با دیوان عدالت اداری و نحوه فعالیت آن آشنا شویم.

به طور کلی قانون گذار موظف است که از در قانون هر نوع خلاف و تمردی را پیش بینی و متناسب با آن مجازاتی را مشخص کند در واقع قانون گذار موظف است که هر نوع بی عدالتی در جامعه را پیش بینی کند. یکی از شایع ترین این بی عدالتی ها در طول تاریخ، مربوط به ضابطین و آمرین قوانین بود. در واقع مجریان قانون به سبب ابزارهای قانونی که در اختیار داشتند همواره در طول تاریخ اقدام به زیر پا گذاشتن عدالت و قانون کرده و می کنند. به عبارت ساده تر مجریان قانون به سادگی این امکان را دارند که بر اساس ابزارهای قانونی که در اختیار دارند هر نوع رفتاری در جامعه از خود نشان دهد.

بنابراین گرچه قانون، پایه و اساس تمدن را ایجاد کرد اما صرف وجود قانون نمی توان مدعی بود که دموکراسی و آزادی در جامعه وجود دارد. در واقع زمانی می تواند ادعای آزادی، دموکراسی و برابری داشته باشد که عملا قانون – فارغ از مفاد آن – برای تمامی اعضای آن جامعه، از مهمترین فرد تا پایین ترین مرتبه مردم یکسان و برابر اجرا شود. بر اساس این استدلال قانون گذار در جامعه آزاد امروز موظف است برای تمامی اعضای جامعه – از جمله مجریان قانون و دستگاه های دولتی – قوانینی تعریف کند. این قوانین بر اساس ویژگی های هر کدام از این دستگاه ها و مجریان می تواند متفاوت باشد.

از طرف دیگر نظارت بر ضابطین و مجریان قانون اهمیت بالایی دارند. زیرا این گروه از اقشار جامعه دارای اهرم های قانونی هستند. این اهرم ها توسط قانونگذار به آنها داده شده است. بنابراین خود قانونگذار باید راه های سوء استفاده از این اهرم ها را پیش بینی و مسدود کند.

دیوان عدالت اداری اصلی ترین نهاد و مرجع رسیدگی به انواع تخلفات اداری و قانونی است. در واقع این مرجع محل اصلی رسیدگی به انواع بی قانونی های ضابطین قانون – شخصیت حقیقی یا حقوقی – است. بنابراین عملا وکیل دیوان عدالت اداری باید بتواند بر اساس اهرم های داده شده به ضابطین قانون و بر اساس راهکارهای قانون گذار عملا در دعاوی حضور داشته باشد. به عبارت ساده تر یک وکیل دیوان عدالت اداری باید این توانایی را داشته باشد که بتواند بر اساس خود مفهوم قانون و بر اساس برابری آن در دعاوی ارجاع شده به دیوان عالی اداری شرکت کند.

سختی های کار وکیل دیوان عدالت اداری

اما چرا به وکیل دیوان عدالت اداری نیاز داریم؟ بر اساس قانون وکلا می توانند با داشتن وکالت نامه رسمی نسبت به حق موکل خود دفاع کنند. وکیل دیوان عدالت اداری درست مانند تمامی وکلا باید دارای تحصیلات حقوقی و شرایط لازم از جمله پروانه وکالت باشند.

اما حقوق از شاخه های مختلف و نسبتا جدا از هم تشکیل شده است. از این رو عملا نمی توان انتظار داشت یک وکیل بتواند در حوزه های مختلف این رشته تخصص کافی و لازم را داشته باشد. از طرف دیگر حقوق و وکلات درست مانند هر فعالیت شغلی دیگر نیاز به کسب تجربه دارد. بنابراین وقتی فردی در یک حوزه خاص از دنیای قانون وکلات می کند، عملا در ان حوزه با تجربه و متخصص می شود و نکته هایی را می داند که در هیچ کتاب و دانشگاهی وجود ندارد.

همین داستان برای وکیل دیوان عدالت اداری وجود دارد. در دیوان عالی اداری عملا به تخلفات دستگاه های دولتی، ضابطین و مجریان قانون و … رسیدگی می شود. بنابراین در این دادگاه ها عمدتا افراد با شخصیت های حقوقی مانند یک سازمان یا یک نهاد رو به رو هستند. همین مسئله از مهمترین چالش های وکیل دیوان عدالت اداری محسوب می شود.

زیرا اساس قدرت و زور یک شخصیت حقوقی – بسته به موقعیت آن – می تواند چند برابر یک شخصیت حقیقی باشد. بنابراین عملا وکیل دیوان عدالت اداری باید سعی کند در برابر حداقل یک شخصیت حقوقی از موکل خود دفاع کند. این در حالی است که غالب این شخصیت های حقوقی سعی می کنند از قدرت های مادی و معنوی خود در این دادگاه ها استفاده کنند. در این دادگاه ها وکیل دیوان عدالت اداری موظف است که نگذارد قاضی تحت تاثیر قدرت مادی یا معنوی شخصیت حقوقی قرار بگیرد و عملا دعوی و دادرسی را در مسیر درست آن حفظ کند.

بنابراین می توان به نوعی گفت که وکیل دیوان عدالت اداری در این جا تا حدودی نقش نگهدارنده و حافظ قانون را نیز بر عهده دارد. چرا که قانون گذار عملا نمی خواهد قانون تحت هیچ شرایط و مصلحتی قرار بگیرد. وظیفه وکیل دیوان عدالت اداری این است که نگذارد این اتفاق رخ بدهد.

تخصص وکیل دیوان عدالت اداری

اما یک وکیل دیوان عدالت اداری باید علاوه بر داشتن پروانه وکالت شرایط دیگری نیز داشته باشد. پروانه وکالت ثابت می کند که این فرد از نظر علمی و اخلاقی صلاحیت وکالت قانونی را دارد و قانون به او اجازه می دهد که در دادگاه های مختلف به عنوان وکیل مدافع شروع به دفاع از موکل خود کند.

اما مسئله ای که وجود دارد این است که برای یک وکیل دیوان عدالت اداری، داشتن علم و اخلاق کافی نیست. این داستانی است که برای انواع وکلا نیز صادق است. همانطور که در بالاتر گفته شد هر کدام از وکلا باید علاوه بر علم، تخصص و تجربه کافی در این زمینه را در زمینه فعالیت خود داشته باشند. تخصص بدین معنی است که آن وکیل باید به صورت کاملا مسلط بر حوزه حقوقی خود واقف باشد و بداند دقیقا در ان حوزه چه ها می گذرد. از طرف دیگر هر وکیل بر اساس مدت وکالت خود تجربه های مختلفی از چند و چون کار به دست می آورد.

 این ها ویژگی هایی است که باید یک وکیل دیوان عدالت اداری نیز داشته باشد. بنابراین به بیان ساده تر اگر بخواهیم بگوییم، وکیل دیوان عدالت اداری باید دارای پروانه وکالت، تخصص کافی در حوزه حقوق مدنی و اداری و البته تجربه لازم در این حوزه باشد. توجه داشته باشید که دیوان عالی اداری خود یک مرجع رسیدگی محسوب می شود. بنابراین تمامی مراحل دادرسی و … توسط همین نهاد صورت می گیرد. از این رو یک وکیل دیوان عدالت اداری باید با روند دادرسی و نحوه اعلام رای و … در این نهاد آشنا باشد.

حوزه های خارج از وظایف وکیل دیوان عدالت اداری

اما همانطور که تا اینجا مشخص است عملا دیوان عالی اداری سعی می کند عدالت را به نوعی برقرار کند و نگذارد که ابزارهای قانونی موجب بی قانونی و ناعدالتی شود. اما مسئله اینجاست که حد وظایف دیوان عالی اداری و بالطبع وکیل دیوان عدالت اداری محدود است.

به طور کلی دیوان عالی اداری نمی تواند تصمیمات قوه قضاییه، تصمیمات رئیس قوه قضاییه، تصمیمات و مصوبه های شورای نگهبان، مجمع تشخیص مصلحت نظام، مجلس خبرگان و شورای عالی ملی را بررسی کند. در واقع هیچ کس امکان شکایت و پیگیری شکایت این نهاد های حقوقی – حقیقی – را از طریق دیوان عالی اداری و وکیل دیوان عدالت اداری نخواهد داشت.

بنابراین اگر بخواهیم به صورت خلاصه بیان کنیم دیوان عالی اداری به عنوان عالی ترین مرجع به رسیدگی دعاوی مربوط به دستگاه های دولتی و غیر دولتی و همچنین مجریان قانون محسوب می شود. اگر شما بخواهید حق خودتان را از یک سازمان یا شرکت دریافت کنید و یا به هر دلیل دیگر با آن شرکت یا سازمان مشکل داشته باشید می توانید از طریق دیوان عالی اداری آن را مطرح و پیگیری کنید. وکیل دیوان عدالت اداری می تواند گزینه مناسبی برای کسب اطلاعات بیشتر باشد. به هر حال این نوع وکلا سال ها در این مسیر تلاش کرده اند و به نوعی با انواع چاه های این مسیر دست و پنجه نرم کرده و آن ها را می شناسند. بنابراین آن ها به عنوان مشاوره حقوقی نیز می توانند کاملا موثر و کارآمد باشد. علاوه بر آن این دسته از وکلا به سبب داشتن علم، تخصص و تجربه، توانایی خوبی در دفاع از موکل خود در برابر نیروی غیر قابل تصور دستگاه های دولتی و خصوصی دارد.

 چه زمانی به به وکیل دیوان عدالت اداری مراجعه کنیم؟

یکی از اساسی ترین و مهم ترین سوالاتی که معمولا برای بسیاری از افراد پیش می اید ان است که دقیقا چه زمان باید به وکیل دیوان عدالت اداری مراجعه کرد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که افراد در هنگام مواجه با پرونده های مربوط به دیوان عدالت اداری باید از همان ابتدا به وکیل متخصص دیوان عدالت مراجعه کنند تا قبل از بوجود امدن هرگونه مشکل حقوقی، موضوع پرونده مورد بررسی و پیگیری قرار گیرد.

برای انکه بتوان وکالت پرونده خود را به وکیل دیوان عدالت اداری ارجاع داد، بهتر است در ابتدا به سراغ شرکت در جلسه مشاوره حقوقی با وکیل دیوان عدالت اداری رفت تا موضوع به طور دقیق مورد بررسی و پیگیری قرار گیرد. در جلسه مشاوره حقوقی، متقاضیان می توانند تمام سوالات خود را به صورت حضوری یا غیر حضوری از وکیل دیوان عدالت اداری بپرسند تا از میزان تسلط چنین فردی بر قوانین کشور آگاهی پیدا کنند و سپس وکالت پرونده خود را به او بسپارند.

وکیل دیوان عدالت اداری و صلاحیت های این مرجع قانونی

هنگامی که افراد به وکیل دیوان عدالت اداری مراجعه می کنند، در همان ابتدا با مبحثی به نام صلاحیت و حدود اختیارات آشنا می شوند. وکیل دیوان عدالت اداری این توانایی را ندارد تا موضوعاتی را در این مرجع قانونی مورد بررسی قرار دهد که در حیطه صلاحیت های دیوان نباشد.

 وکیل دیوان عدالت اداری با تمامی جزییات قانونی مربوط به پرونده های دیوان عدالت اشنایی دارد و بر اساس صلاحیت های قانونی این مرجع قضایی، وکالت پرونده های مربوطه را می پذیرد.

بر اساس ماده 10 قانون، صلاحیت و حدود اختیارات دیوان به مواردی همچون رسیدگی به شکایات و تظلّمات و اعتراضات اشخاص حقیقی یا حقوقی مربوط می شود. مانند: تصمیمات و اقدامات واحدهای دولتی اعم از وزارتخانه ها و سازمان ها و مؤسسات و شرکت های دولتی و شهرداری ها و سازمان تأمین اجتماعی و تشکیلات و نهادهای انقلابی و مؤسسات وابسته به آنها، تصمیمات و اقدامات مأموران واحدهای دولتی است.

از دیگر صلاحیت های این مرجع قانونی، رسیدگی به اعتراضات و شکایات از آراء و تصمیمات قطعی هیأت های رسیدگی به تخلفات اداری و کمیسیون هایی مانند کمیسیون های مالیاتی، هیات حل اختلاف کارگر و کارفرما، کمیسیون موضوع ماده (۱۰۰) قانون شهرداری ها منحصراً از حیث نقض قوانین و مقررات یا مخالفت با آنها است.

مهم ترین و اساسی ترین صلاحیت دیوان عدالت اداری، رسیدگی به شکایات قضات و مشمولان قانون مدیریت خدمات کشوری و سایر مستخدمان واحدها و مؤسسات مذکور که شمول این قانون نسبت به آنها محتاج ذكر نام است اعم از لشکری و کشوری از حیث تضییع حقوق استخدامی است.

نکاتی قانونی که در مورد دیوان عدالت اداری باید بدانید:

همانطور که اشاره کردیم معمولا یک وکیل دیوان عدالت اداری تمامی مسائل قانونی را که باید متقاضیان بدانند را در جلسه مشاوره حقوقی با موکل خود به آنها اطلاع می دهد. به چند نمونه از اساسی ترین نکاتی که باید در مورد دیوان عدالت اداری بدانید، اشاره می کنیم:

تصمیمات و آراء دادگاه ها و سایر مراجع قضایی دادگستری و نظامی و دادگاه های انتظامی قضات دادگستری و نیروهای مسلح قابل شکایت در دیوان عدالت اداری نمی باشد.

 در صورتی که تصمیمات و اقدامات موضوع شکایت، موجب تضییع حقوق اشخاص شده باشد، شعبه رسیدگی کننده، حکم بر نقض رأی یا لغو اثر از تصمیم و اقدام مورد شکایت یا الزام طرف شکایت به اعاده حقوق تضییع شده، صادر می نماید. پس از صدور حکم و قطعیت آن براساس ماده فوق، مرجع محکومٌ علیه علاوه بر اجرای حکم، مکلف به رعایت مفاد آن در تصمیمات و اقدامات بعدی خود در موارد مشابه است. صدور حکم اصلاحی، رفع ابهام و اشکال، دستور اجرای حکم و انفصال مستنکف و هرگونه اقدامی که مستلزم تصمیم گیری مجدد است، به عهده شعبه صادرکننده رای قطعی است.

ترتیب رسیدگی به پرونده های مختلف به کمک وکیل دیوان عدالت اداری

همه ما به خوبی می دانیم که با کمک یک فرد متخصص و حرفه ای می توان روند پرونده های مختلف حقوقی را در مدت زمان کوتاهتری طی کرد، بنابراین کاملا طبیعی است که وکیل دیوان عدالت اداری بتواند ترتیب رسیدگی به پرونده های مختلفی را که در این مرجع قانونی به آنها رسیدگی می شود را تسریع کند. با استناد به قانون به ترتیب رسیدگی به پرونده های مختلف به کمک وکیل دیوان عدالت اداری اشاره می کنیم تا آنها را بشناسید:

ارائه دادخواست توسط وکیل دیوان عدالت اداری در شعب بدوی

رسیدگی در شعب دیوان، مستلزم تقدیم دادخواست توسط وکیل دیوان عدالت اداری است. دادخواست باید به زبان فارسی روی برگه های مخصوص، تنظیم شود. پرونده هایی که با صدور قرار عدم صلاحیت، از مراجع قضایی دیگر به دیوان ارسال می شود، نیازی به تقدیم دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی ندارد.

شعب دیوان به شکایتی رسیدگی می کنند که شخص ذی‏نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی وی، رسیدگی به شکایت را برابر قانون، درخواست کرده باشد. یک دادخواست قانونی که توسط وکیل دیوان عدالت اداری ارائه می گردد باید حاوی نکات زیر باشد:

مشخصات شاکی مانند: نام و نام خانوادگی، نام پدر، تاریخ تولد، کد ملی، شغل، تابعیت و اقامتگاه برای اشخاص حقیقی و نام، شماره ثبت، اقامتگاه اصلی و شماره تلفن تماس برای اشخاص حقوقی ثبت شود.

مشخصات طرف شکایت مانند: نام و نام خانوادگی، سمت و نشانی دقیق محل کار مامور دولت در صورت امکان باید به طور کامل نوشته شود.

نام و نام خانوادگی و اقامتگاه وکیل یا قائم مقام و یا نماینده قانونی شاکی، در صورت تقدیم دادخواست توسط آنان به همراه اطلاعاتی مانند: موضوع شکایت و خواسته، شرح شکایت، مدارک و دلایل مورد استناد، امضاء یا اثر انگشت شاکی یا وکیل یا قائم مقام و یا نماینده قانونی وی و یا امضاء و مهر شخص حقوقی ذیل دادخواست، مدرک اثبات کننده سمت برای اشخاص حقوقی و نمایندگان قانونی باید ضمیمه دادخواست گردد.

توجه داشته باشید که شاکی می تواند علاوه بر نشانی پستی، نشانی پست الکترونیکی یا شماره تلفن همراه یا نمابر خود را به منظور ابلاغ اوراق اعلام نماید که در این صورت امر ابلاغ به یکی از طرق مزبور کافی است. شـاکی باید رونوشـت یا تصویر خـوانا و گواهـی شده اسناد و مدارک مورد استناد خود را به صورت شخصی یا به کمک وکیل دیوان عدالت اداری پیوست دادخواست نماید.

در مواردی که تصدیق اسناد و مدارک مربوط به واحدهای دولتی و عمومی از سوی شاکی ممکن نباشد و یا این که اساساً شاکی نتواند تصویری از آنها ارائه نماید، دیوان مکلف به پذیرش دادخواست است و باید تصویر مصدق اسناد را از دستگاه مربوطه مطالبه نماید.

در صورتی که سند به زبان فارسی نباشد، علاوه بر تصویر یا رونوشت گواهی شده، ترجمه گواهی شده آن نیز باید پیوست شود. صحت ترجمه و مطابقت تصویر یا رونوشت با اصل، باید به وسیله مترجمان رسمی یا سفارتخانه ها یا کنسولگری ها و یا دفاتر نمایندگی‏ های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور، گواهی شود. هرگاه دادخواست توسط وکیل دیوان عدالت اداری یا قائم مقام و یا نماینده قانونی شاکی تقدیم شده باشد، باید تصویر یا رونوشت گواهی شده سند مثبِت سمت دادخواست دهنده نیز ضمیمه گردد.

در مورد وکیل دیوان عدالت اداری دقت کنید:

دادخواست و ضمائم آن باید به تعداد طرف شکایت یا وکیل دیوان عدالت اداری به اضافه یک نسخه تهیه شود. این اوراق و همچنین اوراق مربوط به رفع نقص و تکمیل دادخواست، باید به وسیله پست سفارشی یا پست الکترونیکی دیوان یا ثبت در پایگاه الکترونیکی به دبیرخانه دیوان ارسال و یا به دبیرخانه دیوان یا دفاتر اداری آن مستقر در مراکز استانها تسلیم گردد. تاریخ ثبت دادخواست در دبیرخانه دیوان و یا پایگاه الکترونیکی و یا تسلیم آن به پست سفارشی و یا ارسال از طریق پست الکترونیکی یا دفاتر اداری دیوان، تاریخ تقدیم محسوب می شود.

دبیرخانه دیوان یا دفتر اداری آن مستقر در مراکز استانها مکلفند دادخواست های واصل شده را به ترتیب وصول، ثبت نموده و رسیدی مشتمل بر شماره و تاریخ ثبت، نام شاکی و طرف شکایت، به شاکی، وکیل یا قائم مقام و یا نماینده قانونی وی، تسلیم کنند.

دبیرخانه دیوان مکلف است قبل از ارسال پرونده جهت ارجاع با مراجعه به سوابق امر، چنانچه موردی حاکی از طرح قبلی شکایت وجود داشته باشد، مشخصات آن را به برگه دادخواست ضمیمه نماید. دادخواست های ثبت شده به کمک وکیل دیوان عدالت اداری، توسط رئیس دیوان یا معاون وی به شعبه ارجاع می‏ شود.

پس از ارجاع دادخواست به شعبه، مدیر دفتر شعبه آن را پس از تکمیل بلافاصله در اختیار قاضی شعبه قرار می دهد. قاضی شعبه دیوان در صورت احراز صلاحیت و کامل بودن پرونده، آن را با صدور دستور ارسال یک نسخه از دادخواست و ضمائم آن به طرف شکایت، به دفتر اعاده می کند تا پس از ابلاغ دادخواست و ضمائم آن به طرف شکایت، در جریان رسیدگی قرار گیرد.

  طرف شکایت و وکیل دیوان عدالت اداری موظف است ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ، نسبت به ارسال پاسخ اقدام کند. عدم وصول پاسخ، مانع رسیدگی نیست و شعبه با توجه به مدارک موجود، به پرونده رسیدگی و مبادرت به صدور رأی می نماید.

 وکیل دیوان عدالت اداری و دستور موقت

در صورتی که شاکی ضمن طرح شکایت خود یا پس از آن مدعی شود که اجرای اقدامات با تصمیمات یا آراء قطعی یا خودداری از انجام وظیفه توسط اشخاص و مراجع قانونی، سبب ورود خسارتی می گردد که جبران آن غیرممکن یا متعسر است، می تواند تقاضای صدور دستور موقت نماید. وکیل دیوان عدالت اداری بهتر از هر شخص دیگری می تواند تقاضای دستور موقت را تنظیم و تحویل مراجع ذیصلاح قانونی دهد.

 پس از طرح شکایت اصلی، درخواست صدور دستور موقت باید تا قبل از ختم رسیدگی، به دیوان ارائه شود. این درخواست مستلزم پرداخت هزینه دادرسی نیست. شعبه رسیدگی کننده در صورت احراز ضرورت و فوریت موضوع، برحسب مورد، دستور موقت مبنی بر توقف اجرای اقدامات، تصمیمات و آراء مزبور یا انجام وظیفه، صادر می نماید.

دستور موقت تأثیری در اصل شکایت ندارد و در صورت رد شکایت یا صدور قرار اسقاط یا ابطال یا رد دادخواست اصلی دستور موقت نیز لغو می گردد. شعبه دیوان موظف است در صورت صدور دستور موقت، نسبت به اصل دعوی خارج از نوبت رسیدگی و رای مقتضی صادر نماید. مدیر دفتر شعبه مکلف است پرونده را به فوریت به نظر شعبه برساند و شعبه موظف به اتخاذ تصمیم فوری است.

سازمان ها، ادارات، هیئت ها و ماموران طرف شکایت پس از صدور و ابلاغ دستور موقت، مکلفند طبق آن اقدام نمایند و در صورت استنکاف، شعبه صادر کننده دستور موقت، متخلف را به انفصال از خدمت به مدت شش ماه تا یک سال و جبران خسارت وارده محکوم می نماید.

رسیدگی و صدور رأی در دیوان عدالت اداری چگونه است؟

برای تکمیل مراحل رسیدگی و صدور رای، بدون حضور یک وکیل دیوان عدالت اداری، افراد با موانع و مشکلات مختلفی روبرو می شوند. شعبه رسیدگی کننده می تواند هرگونه تحقیق یا اقدامی را که لازم بداند، انجام دهد یا آن را از ضابطان قوه قضاییه و مراجع اداری بخواهد و یا به سایر مراجع قضایی نیابت دهد. ضابطان و مراجع مزبور مکلفند ظرف مهلتی که شعبه دیوان تعیین می کند، تحقیقات و اقدامات خواسته شده را انجام دهند. تخلف از این ماده حسب مورد مستلزم مجازات اداری یا انتظامی است.

در صورتی که شاکی پس از ابلاغ برای ادای توضیح حاضر نشود یا از ادای توضیحات مورد درخواست استنکاف کند، شعبه دیوان با ملاحظه دادخواست اولیه و لایحه دفاعیه طرف شکایت یا استماع اظهارات او، اتخاذ تصمیم می نماید و اگر اتخاذ تصمیم ماهوی بدون اخذ توضیح از شاکی ممکن نشود، قرار ابطال دادخواست صادر می گردد.

در صورتی که طرف شکایت، شخص حقیقی یا نماینده شخص حقوقی باشد و پس از احضار، بدون عذر موجه، از حضور جهت ادای توضیح خودداری کند، شعبه او را جلب می نماید یا به انفصال موقت از خدمات دولتی به مدت یک ماه تا یک سال محکوم می کند. عدم تعیین نماینده توسط طرف شکایت یا عدم حضور شخص معرفی شده در مهلت اعلام شده از سوی شعبه دیوان، موجب انفصال موقت از خدمات دولتی از دو ماه تا یک سال است.

در صورت درخواست رئیس دیوان یا هر یک از شعب دیوان، کلیه واحدهای دولتی، شهرداری ها و سایر موسسات عمومی و ماموران آنها مکلفند ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ نسبت به ارسال اسناد و پرونده های مورد مطالبه اقدام نمایند و در صورتی که ارسال اسناد ممکن نباشد، دلایل آن را به دیوان اعلام کنند.

در صورت موجه ندانستن دلایل توسط دیوان و مطالبه مجدد و امتناع از ارسال ظرف یک ماه، مستنکف، به حکم شعبه به انفصال موقت از خدمات دولتی از یک ماه تا یک سال یا کسر یک سوم حقوق و مزایا به مدت سه ماه تا یک سال محکوم می شود. این امر حسب مورد مانع اختیار دیوان برای اقدام مقتضی در جهت دستیابی به دلایل و مدارک مورد نیاز یا صدور رأی طبق مدارک و قرائن موجود در پرونده نیست. مطالبه اسناد طبقه‏ بندی شده مطابق مقررات مربوط صورت می گیرد.

نکاتی در مورد تنظیم دادخواست توسط وکیل دیوان عدالت اداری

شاکی می تواند دادخواست خود را قبل از وصول پاسخ طرف شکایت توسط وکیل دیوان عدالت اداری مسترد کند و در این صورت، شعبه قرار ابطال دادخواست صادر می کند. شاکی می تواند دادخواست خود را تجدید نماید. پس از وصول پاسخ، به درخواست استرداد دادخواست ترتیب اثر داده نمی شود.

شاکی می تواند قبل از صدور رأی، از شکایت خود به کلی صرف نظر نماید. در این صورت، قرار سقوط شکایت صادر می شود و همان شکایت مجدداً قابل طرح نیست.

هرگاه رسیدگی به شکایت، در صلاحیت سایر مراجع قضایی باشد، شعبه دیوان با صدور قرار عدم صلاحیت، پرونده را به مرجع مذکور ارسال و مراتب را به شاکی اعلام می نماید و چنانچه موضوع را در صلاحیت مراجع غیرقضایی بداند، ضمن صدور قرار عدم صلاحیت، پرونده را به مرجع صالح ارسال می نماید. مرجع اخیر مکلف به رسیدگی است.

شاکی می تواند تا قبل از صدور رأی، خواسته خود را اصلاح کند. قبول تقاضای اصلاح خواسته پس از ارسال دادخواست و ضمائم آن برای طرف شکایت، مشروط بر این است که به تشخیص شعبه، ماهیت خواسته تغییر نکرده باشد و شعبه بتواند بدون نیاز به ارسال مجدد دادخواست، براساس دادخواست اصلاح شده، رای صادر نماید.

هرگاه رسیدگی دیوان منوط به اثبات امری باشد که در صلاحیت مرجع دیگری است، قرار اناطه صادر و مراتب به طرفین ابلاغ می شود. ذی نفع باید ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ اخطاریه دیوان، به مرجع صالح مراجعه و گواهی دفتر مرجع مزبور را مبنی بر طرح موضوع، به دیوان تسلیم نماید. در غیر این صورت دیوان به رسیدگی خود ادامه می دهد و تصمیم مقتضی می گیرد.

شکایات مطروحه در دیوان که به تشخیص رئیس دیوان دارای موضوع واحد یا مرتبط باشد در یک شعبه رسیدگی می شود و در صورت ارجاع به چند شعبه، به همه پرونده ها در شعبه ای که سبق ارجاع دارد رسیدگی به عمل می آید.

نحوه جلب شخص حقیقی یا حقوقی و تنظیم دادخواست توسط وکیل دیوان عدالت اداری

 وکیل دیوان عدالت اداری تنها کسی است که می تواند به صورت کاملا حرفه ای و بدون نقص دادخواست های مختلف را برای ارائه به دیوان عدالت اداری تهیه نماید. هرگاه شاکی، جلب شخص حقیقی یا حقوقی دیگری غیر از طرف شکایت را به دادرسی لازم بداند، می تواند ضمن دادخواست تقدیمی یا دادخواست جداگانه، حداکثر ظرف سی روز پس از ثبت دادخواست اصلی، تقاضای خود را تسلیم کند. همچنین در صورتی که طرف شکایت، جلب شخص حقیقی یا حقوقی دیگری به دادرسی راضروری بداند، می تواند ضمن پاسخ کتبی، دادخواست خود را تقدیم نماید. در این صورت، شعبه دیوان تصویری از دادخواست، لوایح و مستندات طرفین را برای شخص ثالث ارسال می کند.

هرگاه شخص ثالثی در موضوع پرونده مطروحه در شعبه دیوان، برای خود حقی قائل باشد یا خود را در محقق شدن یکی از طرفین ذینفع بداند، می تواند با تقدیم دادخواست، وارد دعوی شود. در صورتی که دادخواست مذکور قبل از صدور رأی واصل شود، شعبه پس از ارسال دادخواست، برای طرفین دعوی و وصول پاسخ آنان با ملاحظه پاسخ هر سه طرف، مبادرت به صدور رأی می نماید.

هرگاه شاکی و یا طرف شکایت اخذ توضیح از هر شخص حقیقی یا حقوقی را درخواست نماید و شعبه دیوان نیز آن را مؤثر در کشف حقیقت بداند نسبت به اخذ توضیح اقدام می نماید. شعبه دیوان می تواند رأساً نیز نسبت به اخذ توضیح از سایر اشخاص اقدام نماید.

آراء شعب دیوان که بدون دخالت فرد ثالث ذی نفع در مرحله دادرسی، صادر شده در صورتی که به حقوق شخص ثالث، خلل وارد نموده باشد، ظرف دو ماه از تاریخ اطلاع از حکم، قابل اعتراض است. این اعتراض در شعبه رسیدگی کننده به پرونده، مطرح می شود و شعبه مزبور با بررسی دلایل ارائه شده، مبادرت به صدور رأی می نماید.

رسیدگی در شعب تجدیدنظر توسط وکیل دیوان عدالت اداری

کلیه آراء شعب بدوی دیوان به درخواست یکی از طرفین یا وکیل یا قائم مقام و یا نماینده قانونی آنها، قابل تجدیدنظرخواهی در شعب تجدیدنظر است. مهلت تجدیدنظرخواهی برای اشخاص مقیم ایران بیست روز و برای اشخاص مقیم خارج از ایران دو ماه از تاریخ ابلاغ است.

تجدید نظر خواهی با تقدیم دادخواست به دفتر شعبه صادرکننده رای یا دبیرخانه یا دفاتر اداری دیوان انجام می گیرد. دادخواست تجدیدنظر توسط رئیس دیوان به یکی از شعب تجدیدنظر ارجاع می شود.

دادخواست تجدیدنظر باید روی برگه های مخصوص نوشته شود و حاوی نکاتی مانند: مشخصات و اقامتگاه تجدیدنظرخواه، شماره و تاریخ رای تجدیدنظرخواسته، شعبه صادرکننده رای تجدیدنظرخواسته، تاریخ ابلاغ رای تجدیدنظرخواسته، دلایل و جهات تجدیدنظرخواهی باشد.

هزینه وکیل دیوان عدالت اداری

حقیقت آن است که فعالیت وکیل دیوان عدالت اداری در زمینه پرونده های مختلف دارای پیچیدگی ها و مشقت های نسبتا زیادی است. از انجایی که خدمات وکیل دیوان عدالت اداری بسیار گسترده است و پرونده های مربوطه دارای حساسیت های قانونی زیادی می باشند، هزینه وکیل دیوان عدالت اداری کاملا متناسب با نوع پرونده است.

بسیاری از افرادی که از دستمزد وکیل دیوان عدالت اداری واهمه دارند باید به این نکته دقت داشته باشند که خدمات حقوقی چنین وکیل متخصصی در مقابل هزینه ای که دریافت می کند کاملا معقولانه است. اما در حالت کلی شما باید این موضوع را بدانید که مبلغ دستمزد وکیل دیوان عدالت اداری در جریان دادرسی پرونده های مختلف، متفاوت است.

چرا وکیل دیوان عدالت اداری؟

 وکیل دیوان عدالت اداری بهتر از هر شخص دیگری می تواند به پرونده های مطروحه در دیوان عدالت کشور رسیدگی کند. اگر با دقت به محیط اطراف خود نگاه کنید، متوجه این نکته می شوید که تعداد وکلای پایه یک دادگستری بسیار زیاد است اما چگونه باید از میان انان وکیل مورد نظر خود را انتخاب کنیم؟ برای انتخاب بهترین وکیل پایه یک دادگستری به شما توصیه می کنیم که در ابتدا موضوع پرونده خود را مورد بررسی قرار دهید و با توجه به موضوع پرونده به سراغ وکیلی بروید که دارای تخصص لازم در این زمینه باشد.

وکیل دیوان عدالت اداری توانایی رسیدگی به پرونده هایی را دارد که مرجع ذی صلاح رسیدگی به انان، دیوان عدالت اداری است. چنین وکیل متخصصی دارای مهارت و تخصص بیشتری در زمینه رسیدگی به چنین پرونده هایی می باشد و با تکیه بر تجربه و تخصصی که دارد، روند دادرسی پرونده را تسریع می بخشد.

موسسه حقوقی وکلای پارسا دارای کادر حرفه ای و متخصصی است که از بهترین وکلایه پایه یک دادگستری تشکیل شده است که هر یک از انها دارای تخصص در زمینه پرونده های گوناگون می باشند. برای شناسایی بهترین وکیل دیوان عدالت اداری و سپردن وکالت پرونده خود به او، شما می توانید از گروه حقوقی وکلای پارسا کمک بگیرید.

مقالات حقوقی:

وکیل مهریه

وکیل طلاق

وکیل در الهیه

وکیل انحصار وراثت

وکیل طلاق توافقی

وکیل در شمال تهران

وکیل خانواده

وکیل مواد مخدر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Buttonتماس با وکیل پایه یک دادگستری
×