وکیل پایه یک دادگستری

وکیل پایه یک دادگستری (2)

گروه بهترین نتیجه را برای شما به ارمغان می آورد

وکیل پایه یک دادگستری

وکیل پایه یک دادگستری دانش آموخته رشته حقوق و یا مبانی فقه و حقوق اسلامی است که در آزمون وکلا ایران پذیرفته شده است و دوره کارآموزی خود را طی نموده است. پس وکیل پایه یک دادگستری به فردی اطلاق می شود که مدرک کارشناسی خود در را در زمینه حقوق و یا فقه و یا مبانی اسلامی دریافت کرده است. برای دریافت عنوان وکیل پایه یک دادگستری باید از آزمون پذیرش کارآموزی گذر کرد و پس از پایان دوره تعیین شده کارآموزی به عنوان وکیل پایه یک دادگستری شناخته خواهد شد و در عرصه وکالت مشغول به فعالیت حرفه ای خواهد شد. تمامی وکلا وکیل پایه یک دادگستری نبوده و افرادی که قصد دریافت وکالت وکیل پایه یک دادگستری هستند باید به این مورد آگاهی کامل پیدا کنند.

روشن است که وکیل پایه یک دادگستری از دانش حقوقی بیشتری نسبت به سایر دانش آموخته ها و مشاوران یا وکلای دیگر برخوردار است. چون وکیل پایه یک دادگستری از گزینش های سختی عبور خواهند کرد تا این عنوان مهم یعنی وکیل پایه یک دادگستری را به دست بیاورند. اما شاید لازم باشد قبل از پرداختن به عنوان وکیل پایه یک دادگستری تعریفی جامع از وکیل داشته باشیم لطفا در ادامه همراه باشید.

وکیل کیست؟

وکیل پایه یک دادگستری کسی است که از طرف اشخاص حقیقی یا حقوقی برای انجام کاری به موجب عقد قرارداد وکالت، مامور انجام کار های حقوقی موکل می شود. پس وکیل پایه یک دادگستری کسی است که در رشته های مرتبط حقوقی فارغ التحصیل شده باشد. وکیل پایه یک دادگستری اقدام به اخذ پروانه وکالت یا در دادگستری یا قوه قضاییه نماید که برای درک بهتر این عنوان وکیل پایه یک دادگستری لازم است تا پایان همراه ما باشید. در حالت کلی وکالت مهارت و شغلی مقدس است وکیل پایه یک دادگستری برای گسترش عدالت و برای احقاق حقوق فعالیت خود را در جامعه انجام خواهد داد. به گفته وکیل پایه یک دادگستری؛ امر وکالت زیر مجموعه امور قضایی است و از تامینات شغل برخوردار است. در حالت کلی تمامی افراد بدون حضور وکیل پایه یک دادگستری قادر به تنظیم شکایات خود در مراجع قضایی و قادر به دفاع از خود در برابر تضییع حقوق خود هستند اما درصد موفقیت آنها با حضور وکیل پایه یک دادگستری بسیار کمتر از زمانی است که وکیل پایه یک دادگستری از آنها در مقابل بی عدالتی دفاع کند.

وکیل پایه یک دادگستری که با وجدان و با صداقت کار های موکلین خود را انجام خواهد داد وکیل پایه یک دادگستری علاوه بر اینکه فعالیت شغلی خود را انجام می دهد به نحوه ای مانع از ضایع شدن حقوق انسان کرده است که به گفته وکیل پایه یک دادگستری این مهم دارای پیامد هایی در جامعه است و یکی از آن گسترش عدالت خواهی در جامعه خواهد بود همچنین به گفته وکیل پایه یک دادگستری این مهم باعث کوتاه کردن دست افراد بزهکار در جامعه می باشد. مفهوم وکیل پایه یک دادگستری عنوانی است که بسیار مورد استفاده عموم قرار می گیرد اما شاید تفاوت این مفهوم یعنی وکیل پایه یک دادگستری را با سایر مفاهیم همچون وکیل پایه دو دادگستری یا وکیل قضایی یا مشاور حقوقی ندانند. در این مقاله قصد داریم تا به توضیح کامل در خصوص وکیل و وکیل پایه یک دادگستری و سایر مفاهیم مرتبط بپردازیم.

وکیل پایه یک دادگستری در تهران

وکیل پایه یک دادگستری کیست؟

همانطور که گفته شد افرادی که فارغ التحصیل رشته حقوق و مبانی فقه و حقوق اسلامی هستند برای ورود به دوره کارآموزی نیاز به شرکت در آزمون وکلا که تحت نظارت کانون وکلای ایران برگزار می شود، است. پس از گذراندن این دوره به عنوان وکیل پایه یک دادگستری شناخته می شود و به صورت حرفه ای تر از سایر وکلا به فعالیت حقوقی خود ادامه می دهند. برای شناساندن وکیل پایه یک دادگستری لازم است تا برخی از مفاهیم مشابه را در ذیل متن توضیح دهیم.

پس تبدیل شدن به وکیل پایه یک مستلزم گذراندن مراحلی به نسبت سخت است که برخی از وکلا در طی چندین سال موفق به گذراندن این دوره خواهند شد و برخی دیگر از وکلا قادر به گذراندن این دوره نخواهند شد زیرا آزمون های کانون وکالت سخت و بسیار حرفه ای است. پس وکیل پایه یک دادگستری شدن در توانایی همه وکلا نیست و وکلای با تجربه و با دانش حقوقی عالی موفق به کسب این عنوان خواهند شد. زیرا پس از فارغ التحصیلی بایستی آزمون های زیادی پشت سر گذاشت و در همه آزمون ها نمره قبولی کسب نمود از این رو اخذ عنوان پایه یک دادگستری برای وکلا بسیار مهم است. لازم است تا در خصوص آزمون کانون وکلا و گذراندن دوره  کارآموزیی توضیحاتی داده شود که در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.

آزمون کانون وکلا

هر سال آزمون وکالت در ایران برای یک بار در سال برگذار خواهد شد علاقه مندانی که خواستار اشتغال به وکالت در حوزه دادگستری یا قوه قضاییه هستند لازم است تا در این آزمون شرکت نمایند. می دانیم که برای دریافت عنوان وکیل پایه یک دادگستری لازم است تا در آزمون وکالت شرکت نمود و نمره قبولی را دریافت کرد تا بتوان در دوره کارآموزی شرکت نمود. آزمون که تحت نظارت کانون وکلا طراحی می شود به صورت کتبی در سراسر ایران برگزار می شود و از اهمیت بسیاری برخوردار است. آزمون مذکور سخت و بسیار حرفه ای برگزار خواهد شد و هر دانش آموخته ای قادر به اخذ نمره قبولی نخواهد شد. پس از دریافت نمره قبولی در آزمون کتبی وکالت لازم است تا دوره کارآموزی در دفتر وکیل پایه یک دادگستری گذرانده شود. دوره کارآموزی هجده ماهه است که پس از گذراندن این دوره آزمونی به نام اختبار برگزار خواهد شد که هم به صورت کتبی و هم به صورت شفاهی برگزار می شود و شرکت در آن برای کارآموزان اجباری است. پس از قبولی در این آزمون نیز در مراسم تحلیف حضور پیدا کرده و سوگند مخصوص را ادا خواهد کرد و عنوان وکیل پایه یک دادگستری به شخص اعطا خواهد شد.

دارندگان مدرک حقوق بسیار علاقمند فعالیت در رشته شغلی وکالت هستند که برای موقعیت بهتر و فعالیت حرفه ای تر به این حیطه شغلی در زمینه حقوق روی می آورند. پس افرادی که می خواهند به عنوان وکیل فعالیت داشته باشند لازم است تا در آزمون وکالت دادگستری یا قوه قضاییه شرکت نمایند و نمره قبولی را دریافت نمایند. این آزمون زیر نظر و با قوانین کانون وکلای دادگستری برگزار خواهد شد که سازمان سنجش مسئول برگزاری و تصحیح آن است.

کانون وکلای دادگستری یکی از سازمان های مردم نهاد کشوری است که در سال 1331 هجری به عنوان نهادی مستقل و سازمان یافته شناخته شد. در ایران 12 کانون وکلای دادگستری وجود دارد که کانون مرکزی آن در پایتخت کشور شهر تهران قرار دارد. تمامی وکلای پایه یک دادگستری و کارآموزان زیر نظر مستقیم این کانون مشغول به فعالیت هستند. اسکودا یا همان اتحادیه سراسری کانون وکلای دادگستری ایران مسئول طراحی و تعیین زمان آزمون وکالت است که توسط سازمان سنجش برگزار خواهد شد. برای شرکت در آزمون وکالت شرایطی تعیین شده است که افراد با در نظر گرفتن این شرایط امکان حضور در آزمون را خواهند داشت در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.

شرایط شرکت در آزمون وکالت

متقاضیان و دانش آموختگان در رشته حقوق و معادل آن رشته برای شرکت در آزمون وکالت لازم است تا شرایط لازم برای شرکت در آزمون را داشته باشند و آن را رعایت نمایند. تنها کسانی حق شرکت در آزمون وکالت کانون وکلا را دارند که شرایط خاص در موارد زیر را داشته باشد.

تنها افرادی که دارای مدرک کارشناسی در رشته های ؛ حقوق، فقه و مبانی حقوقی، فقه و حقوق و یا معادل هر یک در دروس دانشگاهی و حوزه ای که البته لازم به تایید مرجع صالح است، حق شرکت در آزمون وکلای کانون را دارند. مدارک کارشناسی مدرک پایه است و افرادی که کارشناسی رشته ای دیگر دارند و مدرک کارشناسی ارشد در هر یک از رشته های مزبور را دارند حق شرکت در آزمون وکالت را نخواهند داشت.البته افرادی که مدرک کارشناسی ناپیوسته دارند برای حق ورود به آزمون بایستی دروس دوره کارشناسی را در کاردانی گذرانده باشند.

تابعیت ایرانی داشته باشد.

در زمان ثبت نام سن داوطلب از 40 سال در حوزه قضایی تهران و 50 سال در سایر حوزه ها نداشته باشد.

لازم است تا نمره قبولی از سوی شرکت کننده دریافت شود تا به مراحل بعدی ورود پیدا کند با این تفاسیر اخذ عنوان پایه یک دادگستری زمانبر خواهد بود.

لزوم حضور وکیل پایه یک دادگستری

همانطور که در متن فوق عنوان شد برای دستیابی به حق و حقوق خود در مراجع قضایی حضور فردی متخصص که به امور حقوقی و قانونی آشنایی کافی داشته باشد لازم و ضروری است. در اصل 35 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران چنین آمده است که طرفین دعوا در همه دادگاه ها حق انتخاب وکیل دارند چنانچه توانایی انتخاب نداشته باشند لازم است تا امکانات لازم را برای انتخاب وکیل فراهم کرد. در حالت کلی وکالت یک قرارداد دو طرفه میان وکیل و موکل است که موکل اختیاراتی به وکیل خود خواهد داد تا در به نیابت وی اموراتی را انجام دهد. در حالت کلی وکالت بر انواع مختلفی است که هر یک تحت شرایط خاص و قوانین خاصی پذیرفته می شود. در ادامه به این موضوع بیشتر خواهیم پرداخت.

فقط در دادگاه و در زمان اقامه دعوا حضور وکیل الزام نیست در برخی امور اداری و حل نمودن پاره ای از مسائل حقوقی در اختیار دانش و مهارت وکیل است به اخص وکیل پایه یک دادگستری که با داشتن دانش عالی بهتر و حرفه ای تر مسائل حقوقی را حل و فصل خواهد کرد. همچنین افراد برای جلوگیری از مشکلات عدیده ای می تواند از دانش وکیل استفاده نماید و اقدام به اخذ مشاوره های حرفه ای در این زمینه کند تا از به وجود آمدن بسیاری از مشکلات حقوقی جلوگیری نماید. وکالت و دریافت آن و خود وکیل دارای انواع مختلفی است که در ذیل این مقاله به آن خواهیم پرداخت.

 انواع وکالت

افرادی که همواره برای حل و فصل مسائل حقوقی و قضایی خود به وکیل پایه یک دادگستری مراجعه می کنند متوجه این امر هستند که قبول وکالت یا وکالت دادن به وکیل در هر حالتی بر دو نوع است. وکالت مطلق و وکالت مقید دو حالتی است که قبول وکالت و یا اختیار دادن موکل به وکیل از این دو حالت خارج نیست. ذکر این مهم در متن قرارداد بسیار مهم و حیاتی است و یکی از ویژگی های رجوع به وکیل پایه یک دادگستری دقت وکیل در تنظیم قرارداد و ذکر و شرح تمامی نکات لازم و مهم به موکل خود است. قراردادی که میان وکیل و موکل عقد می شود بایستی گویای رابطه طرفین قرارداد و نوع ارتباط باشد.

منظور این است که افراد بایستی به طور کامل و دقیق نوع وکالت را مشخص نماید که آیا وکالت به طور مطلق یا به طور مقید است. چنانچه موکل به وکیل پایه یک دادگستری وکالت از نوع مطلق را دهد، موکل برای همه امور زندگی خود به وکیل وکالت خواهد داد تا همه امورات زندگی وی زیر نظر وکیل و یا به واسطه او انجام شود. فروش و خرید خانه یا پرداخت های هزینه خانواده و امور و مسائل قضایی و غیره همه و همه در زیر نظر وکیل متخصص صورت بگیرد یا وکیل به نیابت از موکل خود همه اموراتی که نیازمند تخصص وکیل است را انجام دهد که به آن وکالت مطلق می گویند.

اما در مقابل نوع دیگری از وکالت وجود دارد که به آن وکالت مقید می گویند و شرایط این نوع از وکالت اینگونه است که موکل برای موضوع مشخصی به وکیل وکالت خواهد داد. مثلا وکالت خرید خانه به وکیل داده می شود و وکیل در مابقی امور موکل خود دخالتی ندارد زیرا در قرارداد اینگونه قید شده است که وکالت به وکیل مقید به امر خاصی است.

با در نظر گرفتن نوع وکالت موکل باید انتظارات خود را مشخص نماید و در صورت وکالت مقید نباید موکل انتظاراتی خارج از وکالت قید شده از وکیل خود داشته باشد. وکالت باید امری قانونی باشد و باید در انحصار شخص نباشد.

 وظیفه وکیل پایه یک دادگستری در انجام فعالیت و امور مربوطه چیست؟ در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.

وظیفه وکیل پایه یک دادگستری

وکیل پایه یک دادگستری به سبب دانش حقوقی و گذشتن از مراحل سخت آزمون های متعدد حرفه ای تر از سایر وکلای دیگر به وظایف خود عمل خواهند کرد. چه مشاوره و چه وکالت فرقی در اصل موضوع ندارد و وکیل پایه یک دادگستری در هر زمینه ای به درستی به وظایف خود عمل خواهد کرد. وظیفه اصلی وکلای پایه یک دادگستری این است که بهترین شیوه و راهکار را برای موکلین خود در نظر بگیرند. وظیفه دیگر وکیل این است که با شرافت و با وجدان کاری کارهای مربوط به موکل خود را انجام دهد. داشتن وجدان کاری و شرافت کاری در امر وکالت و به کار بردن همه دانش و مهارت در انجام امور موکل خود به کار گیرد. وکیل پایه یک دادگستری در مراسم تحلیف سوگند یاد می کند که به تمامی وظایف خود عمل خواهد کرد. به هر حال وظایف وکلای پایه یک دادگستری به شرح موارد زیر است؛

وکیل پایه یک موظف است در متن وکالت نامه تمامی موارد را به طور صریح و کاملا واضح بازگو نماید و موکل خود را در هر موضوعی کاملا روشن سازد. از جمله هزینه وکالت، نوع وکالت، حدود اختیارات و غیره ..

وکیل پایه یک در صورت قبول وکالت موظف است در تمامی جلسات دادرسی و در مواقع لزوم حضور به عمل بیاورد.

وکیل پایه یک موظف است که در صورت ابلاغ هر حکمی یا انجام هر مرحله ای در روند پرونده موکل خود را باخبر سازد.

وکیل مربوطه در صورت دریافت هر سند و مدرکی از موکل خود به وی رسید رسید.

وکیل پایه یک باید کم هزینه ترین و بهترین راه را برای موکل خود در نظر بگیرد و در دفاع از موکل خود تمامی منافع او را در نظر بگیرد.

بهترین وکیل پایه یک کیست؟ چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟ چه خصوصیاتی برای وی در نظر است؟ در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.

بهترین وکیل پایه یک دادگستری

در زمان انتخاب وکیل پایه یک دادگستری افراد به دنبال بهترین وکیل مد نظر خود هستند. بهترین وکیل پایه یک دادگستری وکیلی است که علاوه بر داشتن دانش حقوقی دارای شرافت و وجدان کاری نیز باشد. پارامتر های انتخاب بهترین وکیل پایه یک دادگستری علاوه بر شرافت و وجدان کاری که گفته شد، داشتن سابقه و اعتبار و خوشنامی بسیار مهم است افرادی که به هر یک از این خصوصیات معروف باشد حتما از آن ویژگی برخوردار است.

وکلای پایه یک دادگستری بایستی از هر نظر با سایر وکلای دیگر تفاوت داشته باشند زیرا انتظارات عموم از آنها همین برتری است. وکیل حرفه ای علاوه بر داشتن نزاکت باید در گفتار و عمل جسارت داشته باشد و دارای مهارت عالی سخنوری باشد. وکیلی که فن بیان عالی داشته باشد در بسیاری از موارد و در پرونده های مختلفی غالب بودن این ویژگی باعث موفقیت وکیل در پرونده خواهد شد. پس برای انتخاب بهترین وکیل لازم است به تمامی موارد فوق الذکر توجه نمود.

اما یکی از مفاهیمی که هر یک از افراد متقاضی وکالت لازم است به آن توجه نمایند دانستن تفاوت های وکیل پایه یک دادگستری و وکیل پایه دو دادگستری است و همچنین تفاوت های آن با مشاوره های حقوقی است که در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.

تفاوت وکیل پایه یک دادگستری با وکیل پایه دو دادگستری

همانطور که گفته شد وکیل پایه یک دادگستری کسی است که پس از فارغ التحصیلی در رشته حقوق و مبانی فقه و رشته های معادل آن لازم است تا در آزمون وکالت که تحت نظر کانون وکلای ایران شرکت نماید. پس از اخذ نمره قبولی در این آزمون لازم است تا دوره 18 ماهه را سپری نماید سپس در آزمون اختباری که به شیوه شفاهی و کتبی برگزار می شود شرکت نماید و در قبولی این آزمون نیز با شرکت در مراسم تحلیف عنوان پایه یک دادگستری به وی داده خواهد شد.

اما برخی از فارغ التحصیلان رشته حقوق و معادل آن در آزمون های مرکز وکلای قوه قضاییه شرکت خواهند نمود که تقریبا با فاصله کم با آزمون کانون وکلای دادگستری برگزار خواهد شد. آزمون مرکز وکلای قوه قضاییه آسان تر از آزمون کانون وکلای دادگستری است ولی در نحوه برگزاری و گذراندن دوره کارآموزی به یکدیگر شباهت دارند.

کسی که در آزمون وکلای قوه قضاییه پذیرفته خواهد شد به عنوان وکیل پایه دو دادگستری شناخته می شود همچنین به عنوان وکیل قوه قضاییه نیز به وی نسبت داده می شود. یکی دیگر از تفاوت های وکیل پایه دو دادگستری و پایه یک دادگستری در پذیرش دعاوی و حوزه های مختلف است. به این وکلای پایه یک دادگستری در تمامی دعاوی مطرح شده می توانند وکالت را بر عهده بگیرند و تمامی مراحل مربوط به آن را انجام دهند ولی در خصوص وکیل پایه دو دادگستری چنین نیست.  در هر دو حالت وکلا موفق به اخذ پروانه وکالت خواهند شد که وکیل پایه دو دادگستری تحت عنوان وکیل قوه قضاییه به فعالیت خود ادامه خواهد داد.

تفاوت وکیل پایه یک دادگستری با کارآموز وکالت

بدهی است که حدود اختیارات وکیل کارآموز وکالت محدود تر از وکیل پایه یک دادگستری است. شاید با خواندن مطالب فوق به تفاوت های این دو مفهوم پی برده باشید. کارآموز وکالت فردی است که نمره قبولی را در آزمون کانون وکلای ایران دریافت کرده است و از سوی کانون مزبور پروانه کارآموزی دریافت کرده است و در حال گذراندن دوره کارآموزی است. کارآموز وکالت هنوز دوره کارآموزی را به پایان نرسانده است و هنوز در آزمون اختباری شرکت نکرده است و مستلزم دریافت عنوان وکیل پایه یک دادگستری گذراندن این دوره و موفقیت در آزمون اختیاری است.

کارآموزی وکالت عرفا به عنوان وکیل شناخته می شود اما در قبول برخی از پرونده های وکالت دارای محدودیت هستند و باید تا زمان پایان دوره کارآموزی برای رفع محدودیت ها صبر نماید.

در حالت کلی وکالت در رشته های مختلفی است که همانطور در متن فوق ذکر شده طبق اصل قانون جمهوری اسلامی همه افراد حق انتخاب وکالت دارند و در صورتی که امکان فراهم نباشد لازم است تا این امکان برای آنان فراهم شود. به هر حال در راستای این قانون وکیل بر گونه های مختلفی است که در متن زیر به این موضوع خواهیم پرداخت.

مشاور حقوقی و تفاوت آن با وکیل پایه یک دادگستری

مشاوره حقوقی یکی از مواردی است که افراد معمولا قبل از انجام هر عمل حقوقی و قضایی و حل مشکلات حقوقی که به آن توجه ویژه داشته و سعی خواهند کرد تا با مشاور های حقوقی درجه یک در خصوص مورد مسئله ساز مشاوره های لازم را انجام می دهد. برخی از فارغ التحصیلان رشته حقوق به عنوان مشاوران حقوقی فعالیت می کنند. مشاور های حقوقی در حوزه وکالت فعالیت ندارند و فقط در خصوص مسائل حقوقی به افراد و متقاضیان مشاوره های حقوقی لازم را ارائه خواهد داد. اما وکیل پایه یک دادگستری وکیلی است که علاوه بر قبول وکالت مشاوره های حقوقی نیز به افراد متقاضی ارائه می دهد. اصلا اساس قبول وکالت ابتدا ارائه مشاوره است. پس در نتیجه می توان چنین گفت وکیل پایه یک وکیل متخصصی است که قادر به ارائه مشاوره نیز خواهد بود و مشاوره های حرفه ای به متقاضیان می دهد. مشاور حقوقی نیز فردی است که برای دادن مشاوره به افراد آموزش دیده اند و قادر به قبول وکالت نیستند.

گونه های وکالت

انواع وکیل در قانون به چند دسته تقسیم می شود، وکیل دادگستری، وکیل مدنی و وکیل مع الواسطه انواع وکیل در قانون است. وکیل دادگستری همان وکیل پایه یک دادگستری است که به تفصیل در خصوص نحوه دریافت عنوان مربوطه سخن گفته شد. وکیل مدنی نیز وکیلی است که برای امور مدنی به وکیل مدنی مراجعه خواهد شد و اما وکیل مع الواسطه وکیلی است که فرد شرایط لازم برای انتخاب وکیل را ندارد و در نتیجه این امر به وکیل یا فرد دیگری سپرده خواهد شد تا به نیابت و از جانب وی وکیل انتخاب نماید. مانند زمانی که فرد در زندان است و احتیاج به وکیل پایه یک دادگستری دارد که برای اخذ وکالت به شخصی وکالت خواهد داد تا قرارداد وکالت را با وکیل امضا نماید که در این حالت وکیل مع الواسطه انتخاب شده است. البته این عناوین برای افراد عادی زیاد مهم نیست و ممکن است اصول اخذ وکالت را در هر یک از حالات فوق بدانند اما نام حقوقی آن را ندانند. اما وکیل خود بر اقسام مختلفی است که در متن زیر به آن خواهیم پرداخت.

وکیل انتخابی؛ همانطور که از اسم آن مشخص است وکیل انتخابی وکیلی است که به انتخاب خود فرد یا موکال انتخاب می شود و وکالت نامه بدون واسطه و اجباری بین موکل و وکیل امضا خواهد شد. یکی از روش های معمول در انتخاب وکیل همین وکیل انتخابی است و بیشتر متقاضیان وکالت خود را از این قسم انتخاب خواهند کرد.

وکیل تسخیری؛ منظور از وکیل تسخیری وکیلی است که در دعاوی کیفری مشغول به فعالیت حرفه ای است. در دادگاه و دادسرای کیفری لزوم حضور وکیل برای متهم لازم و ضروری است و به نوع اجباری است و افراد بایستی اقدام به انتخاب وکیل نمایند اما در صورتی که فرد به علت عدم بضاعت مالی قادر به انتخاب و اختیار وکیلی نباشد خود دادگاه در میان وکلای دادگستری اقدام به انتخاب وکیلی در حیطه کیفری برای قبول وکالت خواهد کرد که به صورت رایگان وکالت متهم را قبول نماید و اقدام به دفاع از متهم نماید.

وکیل معاضدتی؛ همانطور که گفته شد طبق قانون بایستی همه افراد در دعاوی قضایی چه مدنی و کیفری باید وکیل داشته باشند و دفاعیه های خود را به کمک وکیل انجام دهند. اما ممکن است برخی افراد به دلیل عدم تمکن مالی از پس هزینه های وکالت بر نیایند در نتیجه برای اخذ وکیل و وکالت اقدامی انجام ندهند. پس با توجه به این قانون اساس صلاحدید کانون وکلا فردی به عنوان وکیل برای فرد انتخاب خواهد شد. به وکیلی که با چنین روشی انتخاب می شود وکیل معاضدتی گفته می  گویند.

وکیل اتفاقی؛ وکیل اتفاقی وکیلی است که دانش آموخته حقوق و رشته های مرتبط باشد ولی هنوز اجازه وکالت نداشته باشد و دوره های خاص را نگذرانده باشد. اما به طور اتفاقی در روند دعاوی افراد نزدیک و خویشاوندان خود قرار گرفته است و در این حالت از سوی قانون اجازه پیگیری دعاوی مربوطه و دفاعیه را خواهد داشت. این افراد برای این مورد خاص و برای یک دعوا خاص اجازه یا پروانه وکالت دریافت می کنند در حالتی که هنوز دوره کارآموزی را نگذرانده و در آزمون نیز شرکت نکرده اند. اخذ پروانه وکالت اتفاقی دارای هزینه های است که باید پرداخت شود سپس اقدامات لازم را انجام داد.

وکیل حمایتی؛ وکیل حمایتی یا وکیل ایثارگران وکیلی است که موضوعات حقوقی و قضایی بسیجیان و افراد ایثارگر را بر عهده خواهد گرفت. این وکلا در قانون حمایت قضایی و قانون سپاه در حمایت از مشکلات حقوقی بسیجیان در مراجع قضایی اقدام به قبول وکالت خواهد کرد.

وکیل قوه قضاییه؛ تمامی افرادی که در مراکز امور کارشناسان قوه قضاییه و با مشاوره حقوقی پروانه وکالت دریافت کرده باشند وکیل قوه قضاییه گفته می شود که در متن فوق در این باره بحث و گفت و گو شد و این مهم در رابطه با اجرای قانون پنج ساله سوم توسعه اجتماعی به وجود آمد.

وکیل کارآموز؛ همانطور که گفته شد وکلایی که در آزمون کانون وکالت پذیرفته شده اند و مشغول گذراندن دوره کارآموزی هستند وکیل کارآموز گفته می شود که عرفا به عنوان وکیل شناخته می شود اما برخی از اختیارات وکیل پایه یک دادگستری را نخواهد داشت.

حیطه تخصصی وکیل پایه یک دادگستری

مسائل حقوقی و قضایی حیطه و حوزه های مختلفی دارد که در ادامه برخی از این حوزه های حقوقی را شرح خواهیم داد، اما این سوال مورد توجه افراد است که آیا وکیل پایه یک دادگستری در حیطه های تخصصی مشغول به فعالیت هستند یا در همه امور حقوقی فعالیت خود را انجام می دهد. گفته شد که وکیل پایه یک باید آزمون های متعددی را انجام دهد و در مصاحبه نمره قبولی را دریافت نماید و دوره های را نیز پشت سر بگذارد تا به عنوان وکیل پایه یک دادگستری شناخته شود. پس این موضوع به معنی این است که وکیلی که به عنوان وکیل پایه یک دادگستری مشغول به فعالیت است از نظر دانش و تجربه در سطح بالایی قرار دارد. اما حیطه های قضایی بسیار گسترده هستند و هر کدام از این موضوعات دارای پیچیدگی هایی است که لازم است افراد برای تسلط داشتن به این موضوع تجربه های متفاوتی در این حیطه داشته باشد. در ایران امکان اینکه وکلا به منظور خاصی یا در حیطه خاصی آموزش ببیند، وجود ندارد.

در بیشتر کشور ها وکلا در حیطه خاصی آموزش هایی می بینند و در نهایت به عنوان وکیل متخصص در این زمینه اقدام به فعالیت خواهد کرد. اما در ایران وکلا در هر زمینه ای میتوانند فعالیت های خود را انجام دهد اما معمولا وکلای پایه یک دادگستری در یک یا چند حوزه دارای تجربه و مهارت بیشتری هستند. مثلا در حیطه خانواده دارای تخصص و مهارت است و وکیلی دیگر در حوزه قرارداد ها یا شرکت ها دارای بیشترین تجربه و فعالیت است. در حالت کلی هیچ محدودیتی برای قبول وکالت از طرف وکلای پایه یک دادگستری وجود ندارد بلکه برای انتخاب بهترین وکیل لازم است تا به دنبال وکیل پایه یکی که در حیطه مشخص دارای تجربه و مهارت است باشیم.

حوزه فعالیت وکیل پایه یک دادگستری

وکیل پایه یک دادگستری در حوزه های مختلفی قادر به قبول وکالت است اما برخی از حوزه های فعالیتی که وکیل دادگستری در آن قبول وکالت خواهد کرد به شرح زیر است:

وکیل خانواده؛ هر موضوعی که به امور خانواده و دادگاه خانواده مربوط شود وکیل پایه یک دادگستری قادر به قبول وکالت خواهد بود و متقاضیان وکالت خود را به وکیل مربوطه بسپارند. موضوعاتی چون انواع طلاق، حضانت کودک، دریافت مهریه، انحصار وراثت و نفقه و غیره مربوط به حیطه خانواده می باشد.

وکیل ملکی؛ وکیل ملکی وکیلی است که در زمینه همه دعاوی ملکی مشغول به فعالیت باشد تنظیم سند رسمی، وقف، سرقفلی، الزام به اخذ پایان کار و قرارداد اجاره و غیره از جمله دعاوی ملکی است که مربوط به حیطه کاری وکیل ملکی است.

وکیل مهاجرت؛ یکی از مواردی که در سال های اخیر بسیار مورد پیگیری قرار گرفته است پیدا کردن وکیل مهاجرت است که وکیل مربوطه در خصوص مهاجرت و تمامی مسائل مربوط به آن فعالیت دارد.

وکیل مالیاتی؛ وکیل مالیاتی از طرف اشخاص حقیقی و حقوقی برای دعاوی مالیاتی انتخاب خواهد داشت.

وکیل ثبت احوال؛ هر موردی که مربوط به ثبت احوال باشد مانند تغییر نام و نام خانوادگی و یا اخذ گواهی فوت یا حذف نام همسر شناسنامه و غیره در حوزه فعالیت وکیل ثبت احوال است.

وکیل شرکت ها؛ یکی از حیطه هایی که اشخاص حقوقی به دنبال اخذ وکالت وکیل شرکت ها هستند.

وکیل چک و سفته؛ هر فعالیت مربوط به اسناد تجاری و بانکی مربوط به حیطه کاری وکیل چک و سفته است.

وکیل کیفری؛ هر پرونده ای که در حوزه و حیطه کیفری قرار بگیرد در تخصص وکیل کیفری است که خود به شاخه های مثل وکیل قتل، وکیل جرایم اقتصادی و غیره تقسیم می شود.

برای انتخاب هر یک از وکلای فوق الذکر لازم است تا افراد با توجه به ویژگی هایی و روش هایی وکیل مد نظر خود را انتخاب نمایند.

روش های انتخاب وکیل پایه یک دادگستری

افرادی که قصد انتخاب وکیل پایه یک دادگستری هستند با توجه به پارامتر هایی که در متن فوق عنوان شد اقدام به انتخاب وکیل خواهند کرد. اما راه های برای جستجوی وکیل خوب برای قبول وکالت چیست؟ این مهم یکی از سوالات افراد و یکی از معضلات آنان در خصوص انتخاب وکیل پایه یک دادگستری متخصص در زمینه مورد نظر خود هستند. به طور کلی برای انتخاب وکیل خوب می توان از راه های زیر کمک گرفت.

یکی از راه های مورد اعتماد برای انتخاب وکیل خوب انتخاب از راه پرس و جو است. معمولا شهرت وکلا بی دلیل نخواهد بود و وکلایی که در پیروزی پرونده ها شهرت دارند حتما دارای مهارت و تجربه عالی هستند. پرسیدن از وکلای دیگر نیز به نظر راه مطمئنی است. برخی از وکلا در زمینه بخصوصی مشغول به فعالیت هستند و به وکلای موفقی در این حیطه تبدیل شده اند که به این موضوع شهرت پیدا کرده اند در نتیجه پرس و جو برای انتخاب وکیل راهی مناسب است.

سایت های اینترنتی نیز یکی از راه های انتخاب وکیل است معمولا وکلای برجسته در سایت های اینترنتی از آنها نام برده شده است و حوزه فعالیتی آنان مشخص شده است.

پرس و جو از افرادی که پرونده های مشابه پرونده فرد داشته اند تاثیر گذار خواهد بود. در هر حالتی در نظر گرفتن رزومه و سابقه کاری برای انتخاب وکیل لازم و ضروری است زیرا رزومه کاری مهم ترین عامل تعیین کننده و پارامتر مهمی برای تشخیص وکیل متخصص خوب است. در نهایت لازم است که قبل از انتخاب نهایی وکیل مد نظر جلسه ای به عنوان معارفه یا مشاوره برگزار شود و سپس اقدام به امضاء و عقد قرارداد وکالت نمایند.

جمع بندی

وکیل پایه یک دادگستری کسی است که دانش آموخته رشته حقوق است و یا در رشته هایی چون فقه و حقوق یا مبانی فقه اسلام و یا معادل این رشته ها در حوزه های علمیه فارغ التحصیل شده باشد و در آزمون کانون وکلا نمره قبولی را دریافت کرده و پروانه کارآموزی را دریافت کرده باشد.قبولی در آزمون مزبور پایان کار نیست و شخص باید دوره 18 ماهه کارآموزی را طی نماید و بعد از اخذ گواهی پایان کارآموزی لازم است تا در آزمون کتبی اختباری و مصاحبه شفاهی آن شرکت کرده و نمره قبولی را کسب نماید. پس از گذراندن این مراحل عنوان وکیل پایه یک دادگستری به افراد داده خواهد شد. همزمان با آزمون کانون وکلا آزمون کانون قوه قضاییه نیز برگزار خواهد شد که افرادی که در آزمون کانون وکلا پذیرفته نمی شوند در این آزمون شرکت نمایند. کسانی که به عنوان وکیل قوه قضاییه شناخته می شوند به اصطلاح وکیل پایه دو دادگستری است.

وکلای پایه یک دادگستری از لحاظ دانش حقوقی بار ها امتحان خود را پس داده و به عنوان وکیل خبره و با مهارت شناخته خواهد شد. این افراد فعالیت خود را زیر نظر کانون وکالت انجام می دهند. محدودیتی برای قبول وکالات و پرونده های مختلفی برای وکلای پایه یک دادگستری وجود ندارد اما بدیهی است که این وکلا در امر یا حیطه خاصی دارای بیشترین مهارت و تجربه خواهند بود. سپردن پرونده های حقوقی و قضایی به وکیل با تجربه و با سوادی چون وکیل پایه یک از هر لحاظ این اطمینان به افراد داده خواهد شد که بهترین راهکار های قانونی برای وی اعمال شود و بهترین نتیجه نهایی متوجه افراد شود.

مطالب حقوقی:

وکیل خانواده

وکیل کیفری

وکیل ملکی

وکیل دیوان عدالت اداری

وکیل حقوقی

وکیل جرایم اقتصادی

وکیل ورشکستگی

وکیل طلاق

وکیل مهریه

وکیل طلاق توافقی

وکیل جنایی

وکیل علامت تجاری

وکیل مواد مخدر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Buttonتماس با وکیل پایه یک دادگستری
×