دادخواست کسری مساحت زمین

دادخواست کسری مساحت زمین (3)

گروه بهترین نتیجه را برای شما به ارمغان می آورد

دادخواست کسری مساحت زمین

دادخواست کسری مساحت زمین یکی دیگر از خواسته های حقوقی می باشد و زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که در ساخت و ساز ملک و سازه مورد توافق در قرارداد بیشتر از اندازه و متراژ واقعی زمین باشد. در این حالت فردی که خریدار زمین می باشد دادخواستی تحت عنوان دادخواست کسری مساحت زمین طرح نموده و آن را به دادگاه ارجاع خواهد داد.‌ اگر خریدار در حین ساخت و ساز و یا بعد از آن متوجه کسری مساحت زمینی شود که با خریدار بر سر اندازه آن به توافق رسیده است. می تواند در جهت جبران خسارت از سوی فروشنده دادخواست کسری مساحت زمین را تنظیم نماید.

پروسه رسیدگی به دادخواست کسری مساحت زمین

قبل از پرداختن به اصل موضوع لازم است بدانید دادخواست کسری مساحت زمین در رابطه با املاک و ساختمان و همچنین اموال غیر منقول قابل طرح و تنظیم خواهد بود. دادخواست کسری مساحت زمین باید در مکان و شهری تنظیم شود که قرار داد در آن تنظیم شده و یا فرد خوانده یا همان فروشنده زمین و ملک در آن ناحیه و شهر ساکن می باشد.‌ بعد از تنظیم دادخواست کسری زمین از طرف شخص خواهان و ارجاع آن به دادگاه، دادگاه ذیصلاح به دو شکل به این خواسته رسیدگی خواهد کرد. اول این که اگر کسری مساحت مربوط به ساختمانی باشد که احداث شده است و یا زمینی که مورد معامله قرار گرفته است کمتر از ۵ درصد مساحتی باشد که مورد توافق خریدار و فروشنده بوده است و در قرارداد به آن اشاره شده باشد.‌ دادگاه مربوطه با در نظر گرفتن نرخ روز مابه التفاوت آن را تعیین نموده و شخص خوانده که همان فروشنده زمین یا ملک می باشد را ملزم به پرداخت مبلغ مورد نظر خواهد کرد. شیوه دومی که دادگاه ممکن است بر اساس آن به دادخواست کسری مساحت زمین رسیدگی کند زمانی خواهد بود که کسری متراژ ساختمان و یا زمین فروخته شده بیشتر از ۵ درصد باشد. در این حالت دادگاه به دو روش به بررسی دادخواست کسری مساحت زمین خواهد پرداخت.‌

اول این که کارشناسانی را جهت متراژ زمین به محل واقع شدن ساختمان و یا زمین مورد بحث فرستاده تا با توجه به نرخ روز مابه التفاوت متراژ زمین را تعیین کرده و آن را به اطلاع دادگاه برسانند. دادگاه نیز شخص فروشنده یا خوانده را ملزم به پرداخت مبلغ تعیین شده به شخص خواهان خواهد کرد اما حالت دوم زمانی خواهد بود که شخص متقاضی دادخواست کسری مساحت زمین زمین و یا ساختمان احداث شده بر روی آن را با آن میزان کسری قبول نداشته باشد که در این صورت دادگاه به دلیل این که فروشنده این موضوع را در زمان فروش زمین یا ساختمان به اطلاع خریدار نرسانده است رای به لغو و فسخ قرارداد صادر خواهد کرد و فروشنده یا خوانده دعوا ملزم به استرداد مبلغی خواهد بود که خواهان آن را بابت زمین و یا سازه پرداخت نموده است.

نکته: زمانی که رای دادگاه درباره دادخواست کسری مساحت زمین پرداخت مابه التفاوت باشد. رای صادره توسط دادگاه به مراجع اجرای احکام فرستاده خواهد شد و فرد خوانده دعوا که همان فروشنده می باشد باید مابه التفاوت تعیین شده را به خواهان یا خریدار ملک و زمین مورد نظر پرداخت نماید. حال اگر خوانده از اجرای این دستور سرپیچی کرده و مبلغ مورد نظر را پرداخت ننماید. شخصی که خواهان دادخواست کسری مساحت زمین میباشد می تواند سایر املاک فرد فروشنده را شناسایی کرده و آن را به دادگاه معرفی نماید تا در کم ترین زمان ممکن به شکایت او رسیدگی کرده و اموال شناسایی شده به نفع خواهان مصادره شود. در صورتی که خوانده دعوا اموال دیگری بجز ملک و زمین مورد مناقشه نداشته باشد و یا فرد متقاضی دادخواست کسری مساحت  زمین موفق به شناسایی سایر اموال فروشنده نباشد می تواند طی حکمی قرار جلب او را از دادگاه اخذ نماید.

نحوه تعیین مبلغ مابه التفاوت ملک با توجه به دادخواست کسری مساحت زمین

نحوه تعیین مابه التفاوت کمی متراژ با توجه به دادخواست کسری مساحت زمین این گونه خواهد بود که ارزش و قیمت کل ملک که در قرارداد قید شده است را ملاک قرار داده و بر اساس آن قیمت مابه التفاوت را معیین خواهند کرد. این کار هر چند کار آسان و بدون دردسری خواهد بود اما بهتر است آن را به دست کارشناسان و متخصصان شهرداری و یا اداره اجرای احکام سپرد. گاهی ممکن است در ضمن عقد قرارداد شرط و شروطی مابین خریدار و فروشنده بر سر کسری یا ازدیاد مساحت زمین گذاشته نشده باشند. در این حالت نیز شخص خواهان دادخواست کسری مساحت زمین مجوز لغو و فسخ قرار دهد را خواهد داشت.

مواد قانونی مرتبط با دادخواست کسری مساحت زمین

در رابطه با دادخواست کسری مساحت زمین مواد قانونی بسیاری وضع شده اند که در ادامه مطلب به آنها خواهیم پرداخت. همان گونه که حقوق دانان و قانون شناسان قید کرده اند هر گونه دادخواست کیفری و حقوقی برای ارجاع به دادگاه و رسیدگی به آن باید از راه قانون تنظیم و ارائه شوند. دادخواست کسری مساحت زمین نیز یکی از خواسته هایی است که باید از زبان قانون برای تنظیم و تهیه آن استفاده شود. بنابراین لازم است مواد قانونی که در ادامه شرح داده خواهند شد را مد نظر گرفته و به آنها توجه ویژه شود. ماده ۳۸۴ قانون مدنی که به صراحت بیان می دارد که اگر شخص خریدار در هر مرحله از عقد قرارداد و یا ساخت بنا بر روی زمین و یا سایر مواقع دیگر متوجه کسری زمین خریداری شده شود. می تواند دادخواست کسری مساحت زمین را بر علیه فروشنده آن طرح نماید.

ماده ۳۵۵ قانون مدنی که بر اساس آن  فرد خوانده را ملزم به پرداخت مابه التفاوت تعیین شده از طرف دادگاه به شخص متقاضی طرح دادخواست کسری مساحت زمین خواهد بود.

ماده ۷ قانون پیش فروش ساختمان ها و بناهای مسکونی و غیر مسکونی، بر اساس این ماده قانونی اگر خریدار بعد از خرید ساختمان متوجه کسری زمین آن شود می تواند دادخواست کسری مساحت زمین را تنظیم کرده و آن را تسلیم دادگاه نموده تا دادگاه بنابر موارد قانونی رای مناسب با وضعیت زمین را صادر نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Buttonتماس با وکیل پایه یک دادگستری
×