دادخواست نفقه

دادخواست نفقه (3)

گروه بهترین نتیجه را برای شما به ارمغان می آورد

دادخواست نفقه

دادخواست نفقه یکی از اقدامات مهم قانونی است که از طرف زوجه برای مطالبه مخارج معیشت خود نسبت به زوج تنظیم خواهد شد. به زبان ساده تر نفقه شامل تامین تمامی مخارج زندگی زن می شود. منظور از تمامی مخارج هزینه های خوراک و پوشاک و مسکن و هزینه های درمان هستند که باید از طرف زوج تامین شوند. حال اگر زوج بر اساس دلایل خاصی از انجام این وظیفه اجتناب کند. طبق قانون مجرم شناخته شده و مشمول مجازات قانونی خواهد شد.

 دادخواست نفقه و انواع آن

مطلب مهمی که در رابطه با نفقه وجود دارد این است که اغلب اشخاص نفقه و تامین آن را تنها مختص به زوجه می دانند که باید از طرف زوج پرداخت شود. با این حال لازم است متذکر شویم که نفقه شامل دو دسته دیگر نیز می شود. هر کدام از این دسته ها در نحوه پرداخت متفاوت بوده به گونه ای که تحت شرایط خاص مطالبه خواهد شد… در بحث نفقه، انفاق به زوجه در اولویت قرار دارد. در رده بعدی انفاق به فرزندان و در درجه بعدی نیز تامین هزینه های خویشاوندان نزدیک نسبی یا اقارب قرار دارند. منظور از خویشاوندان نسبی یا اقارب پدر و مادر و خواهر و برادر می باشند. در ادامه مطلب به بررسی انواع نفقه خواهیم پرداخت.

۱: پرداخت نفقه به زوجه، از لحظه ای که صیغه عقد مابین زوج و زوجه خوانده خواهد شد. پرداخت تمامی هزینه های زندگی زوجه و تمامی احتیاجات مادی او بر عهده زوج خواهد بود. این نیازها عبارتند از غذا، پوشاک، مسکن و هزینه های درمان که بدون کم و کاست باید از جانب زوج تامین شوند.

۲: پرداخت نفقه به فرزند، هر مردی که از همسر خود صاحب فرزند می شود مکلف به پرداخت هزینه های معیشت زندگی فرزند خود خواهد شد. البته تامین هزینه های زندگی فرزند دارای زمان و شرایط معینی می باشد. نباید فراموش کرد که این زمان و شرایط از طرف قانون تعیین شده اند. انفاق برای فرزند پسر شامل تامین مخارج مربوط به خوراک و پوشاک و مسکن و تحصیل او می باشند که تا سن ۱۸ سالگی بر عهده پدر نهاده شده است. البته این زمان در صورتی که پسر بخواهد تحصیلات عالیه داشته باشد تمدید خواهد شد. در مورد فرزند دختر اما سن ملاک نخواهد بود؛ زیرا پدر موظف است تا هر زمان که دختر در خانه او زندگی می کند مخارج زندگیش را تامین کند. به این معنی که تا قبل از ازدواج انفاق او بر عهده پرد خواهد بود. لیکن هر وقت ازدواج کرد و به خانه شوهر رفت وظیفه پرداخت نفقه او بر عهده همسر او خواهد بود.

۳: پرداخت نفقه خویشاوندان نسبی یا اقارب، اگر مردی از توانایی مالی خوبی برخوردار باشد و قادر به تامین هزینه های زندگی خود و خانواده اش باشد مکلف خواهد بود تا در صورت نیاز مالی پدر و مادر و خواهر و برادر تامین مخارج زندگی آنان را بر عهده بگیرد. البته انفاق اقارب با پرداخت نفقه به زوجه و فرزندان کاملا متفاوت خواهد بود؛ زیرا انفاق به اقارب دارای شرایط ویژه ای می باشد. اولین شرط برای پرداخت نفقه به خویشاوندان نسبی این خواهد بود که باید والدین و یا خواهر و برادر در گذشته تامین هزینه های زندگی مرد را بر عهده داشته اند. دومین شرط این است که مرد در صورت پرداخت مخارج زندگی خویشاوندان نسبی خود فقیر و تنگدست نشود.

مطلب مهم و اساسی که در این رابطه وجود دارد این است که پرداخت نفقه به اقارب به صورت متقابل می باشد. به این معنا که اگر والدین در طول زندگی گذشته مرد بزرگ کردن و تامین مخارج زندگی او را بر عهده گرفته باشند نفقه به آنان تعلق نخواهد گرفت. در غیر این صورت اتفاقی شامل آنان نخواهد شد حتی اگر مفلس و بی چیز باشند. جالب است بدانید این مسئله در مورد زوجه صادق نخواهد بود. در واقع تامین مخارج زندگی زوجه متقابل نمی باشد. بلکه یک طرفه و تنها وظیفه زوج خواهد بود.

زمان مناسب برای تنظیم دادخواست نفقه از طرف زوجه؟

بر طرف کردن تمامی مایحتاج زندگی زوجه بر عهده زوج خواهد بود. با این حال رفع این نیازها باید تحت شرایطی خاص و ویژه به وقوع بپیوندد. به این شکل که اگر زوجه از وظایفی که بعد از جاری نمودن صیغه عقد بر عهده او گذاشته خواهد شد خود داری کند نفقه شامل او نخواهد شد. وظایف زوجه در قبال پرداخت نفقه شامل موارد ذیل می باشند.

۱: در یک مسکن و محل مشترک و به همراه شوهر زندگی کرده و از اوامر شوهر در صورتی که منافاتی با حیثیت و امنیت او نداشته باشند اطاعت کند.

۲: در انجام وظایف زناشویی خود کوتاهی نکند و از همسر خود تمکین کند.

۳: بدون دلیل قابل قبول و محکمه پسند محل زندگی خود با شوهر را ترک ننماید. مگر زمانی که امنیت جان و مال و حیثیت او به خطر افتاده باشد.

تفاوت پرداخت نفقه اقارب با نفقه زوجه چیست؟

درباره تفاوت هایی که میان نفقه اقارب با نفقه زوجه وجود دارد باید به این موضوع پرداخت که انفاق در مورد زوجه و اقارب و همچنین انفاق فرزندان به یک نحو می باشد اما در شکل پرداخت آن        تفاوت هایی وجود دارد که در ادامه درباره آن ها توضیحاتی ارائه خواهیم داد. این تفاوت ها از این قرارند.

۱: نفقه زوجه مقدم بر نفقه خویشاوندان می باشد. به این نحو که زوج تا زمانی که مخارج معیشت زوجه را تامین نکرده باشد حق تامین مخارج زندگی اقارب را نخواهد داشت.

۲: زوجه مجاز است مخارج گذشته زندگی مشترک خود با شوهر را طلب کند. این در حالی است که اقارب تنها می توانند در مورد مخارج آتی از پسر و یا برادر خود طلبکار باشند.

۳: پرداخت نفقه به زوجه در صورتی امکان پذیر خواهد بود که از شوهر خود تمکین کند. این در حالی است که انفاق به اقارب در صورتی خواهد بود که مرد توانایی مالی داشته باشد.

۴: نفقه زوجه تحت هر شرایطی باید انجام بگیرد. در صورتی که زن ثروتمند باشد و یا حقوقی ماهیانه و ثابت داشته باشد باز هم نفقه به او تعلق خواهد گرفت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Buttonتماس با وکیل پایه یک دادگستری
×