جرم قذف

گروه بهترین نتیجه را برای شما به ارمغان می آورد

جرم قذف

مقدمه

بررسی جرم قذف در حوزه صلاحیت دادسرا و دادگاه و با ارائه شهود یا ادله معتبر امکان پذیر خواهد بود. از دیدگاه قانونی، هرگونه توهین و یا تهمت در هر درجه ای از سمت یک شخص به فرد یا افراد مقابل خواه زنده یا مرده، می تواند شامل مجازات شود. در بعضی از این موارد، مجازات شخص خاطی به صورت حدی و در بعضی از آنها مجازات به شکل تعزیری وجود دارد. مجازات حدی، بر اساس مجازات تعیین شده در شریعت اسلام است ( مانند حکم اعدام پس از چهار بار شرب خمر ) اما احکام تعزیری، توسط حاکم شرع یا قاضی و با توجه به درجه جرم تعیین می گردند. جرم قذف یکی از جرائم جدی و شامل مجازات سنگین است که در این مقاله در مورد این جرم، مجازات و سایر شرایط مربوط به آن با شما صحبت خواهیم کرد.

تعریف قذف

قذف بر طبق ماده 245 قانون مجازات اسلامی، به معنای نسبت دادن لواط یا زنا به شخص یا اشخاص دیگر خواه زنده یا مرده می باشد. در بررسی جرم قذف، این نسبت دادن، در قالب تهمت زنا یا تهمت لواط به فردی است که به این اعمال شهرت ندارد و شناخته شده نیست. به شخصی که عمل قذف را انجام می دهد، قاذف و به مجنی علیه یا شخصی که قذف علیه او انجام شده است، مقذوف گفته می شود. قاذف یک نفر اما مقذوف می تواند بیش از یک نفر باشد.

تفاوت جرم قذف با توهین و افترا

توهین به معنای به زبان آوردن سخن زشت و ناپسند که سبب آزار فرد یا افراد یا تحقیر و آسیب به شان آنها شود، می باشد. مجازات توهین به صورت تعزیری است و توسط قاضی تعیین می شود. توهین برای اشخاص عادی، مجازاتی برابر پرداخت 50 هزار تا 1 میلیون ریال جزای نقدی به همراه دارد. در مورد توهین به ائمه اطهار، پیامبر و یا سایر معصومین و بزرگان دین، در صورتی که توهین شامل حکم سب النبی نشود، می تواند مجازات حبس داشته باشد که با نظر قاضی مشخص خواهد شد. افترا به معنای نسبت دادن یک جرم به شخص مقابل بدون داشتن توانایی برای اثبات آن است. افترا نیز مانند توهین از جرایم تعزیری است و مجازات آن تا 74 ضربه شلاق و حبس از 1 ماه تا 1 سال و یا یکی از این دو مجازات است. در مقابل، جرم قذف به معنای نسبت دادن زنا یا لواط به شخص یا اشخاص دیگر، خواه مرده و یا زنده است. جرم قذف از جرایم حدی و حالت خاصی از جرم افترا است. این مجازات بر طبق شریعت اسلام و ماده 250 قانون مجازات اسلامی، 80 ضربه شلاق خواهد بود. همچنین اگر شخص 3 بار جرم قذف را مرتکب شود و هر بار حد این جرم بر وی جاری شود، در ارتکاب این جرم برای بار چهارم، مجازات وی اعدام خواهد بود.

سقوط حد جرم قذف

گفتیم که جرم قذف از دسته جرائمی است که برای آن در شریعت اسلام حد تعیین شده است. اما گاهی ممکن است که در مواردی جرم قذف مشمول حد نباشد و برای آن تعزیر مشخص شود. این تعزیر در قانون مجازات اسلامی، به صورت 31-74 ضربه شلاق است. موارد سقوط حد جرم قذف عبارتند از :

1- اگر 2 نفر یکدیگر را قذف کنند، هر یک به 31-74 ضربه شلاق تعزیری محکوم می شوند. در این مورد، قذف متفاوت یا یکسان در نحوه مجازات تغییری ایجاد نمی کند.

2- اگر پدر یا جد پدری، فرزند و یا نوه خود را مورد قذف قرار دهد، بر طبق ماده 260 قانون مجازات اسلامی، به 31-74 ضربه شلاق تعزیری درجه 6 محکوم می شود.

3- اگر قذف شونده مجنون، نابالغ، غیر معین یا غیر مسلمان باشد، بر طبق ماده 251 قانون مجازات اسلامی و تبصره 1، قذف کننده به 31-74 ضربه شلاق تعزیری درجه 6 محکوم می شود.

4- اگر کسی عمل زنا یا لواطی را که شامل مجازات حد نمی باشد ( لواط و زنای در حالت عدم بلوغ و یا اکراه ) به یک شخص نسبت دهد، مشمول مجازات 31-74 ضربه شلاق تعزیری درجه 6 خواهد شد.

5- تصدیق قاذف توسط مقذوف

6- اثبات موارد نسبت داده شده به مقذوف بر اساس علم یا شهادت قاضی

7- گذشت مقذوف و یا ورثه وی در صورت فوت مقذوف

مجازات جرم قذف

بر طبق ماده 250 قانون مجازات اسلامی، هرگاه شخصی، عمل زنا یا لواط را به شخص دیگری نسبت دهد، به 80 ضربه شلاق حدی محکوم خواهد شد. این مجازات برای ارتکاب جرم قذف در مورد اشخاص عادی است به این معنی که مقذوف از اشخاص عادی باشد. در قانون مجازات اسلامی، مجازات جرم قذف یا مجازات تهمت زنا و لواط، در مورد پیامبران و ائمه اطهار، در صورتی که در حالت بلوغ، بدون اکراه و از عمد باشد، می تواند به عنوان سب النبی در نظر گرفته شود که مجازات اعدام را در پی خواهد داشت. همچنین مطابق با قوانین آیین دادرسی کیفری، ارتکاب جرم قذف بر روی اشخاص دارای مرتبه بالا مانند رهبر قبلی و فعلی جمهوری اسلامی، در صورت عدم محرز شدن جرم محاربه، می تواند منجر به محکوم شدن فرد قاذف به 3 تا 10 سال حبس شود که با نظر قاضی قابل تعزیر خواهد بود.

سخن آخر در مورد جرم قذف

جرم قذف یکی از جرم های سنگین در جرائم کیفری است و مجازات آن معمولا غیر قابل تخفیف یا گذشت خواهد بود. برای اثبات این جرم در دادگاه و یا دادسرا، باید حضور دو شاهد عادل یا مدرک کتبی اعم از متن نوشتاری، پیامک، تماس تلفنی و یا فیلم وجود داشته باشد. مرجع رسیدگی به جرم قذف معمولا دادسرا و دادگاه کیفری هر استان یا شهرستان می باشد و رسیدگی به این جرم در صلاحیت شوراهای حل اختلاف نخواهد بود. همچنین در صورتی که جرم قذف توسط قاذف برای بیش از یک نفر اتفاق بیفتد، هر یک از مقذوف شدگان می توانند به صورت جداگانه از فرد قاذف شکایت کنند. در این مورد، حد جرم قذف برای هر شکایت کننده به صورت جداگانه بر شخص قاذف اجرا خواهد شد. همچنین اگر فرد پس از اجرای حد جرم قذف ، از عمل خود پشیمان نباشد و بگوید که آنچه گفته ام حق بوده است، مجددا به 31-74 ضربه شلاق تعزیری درجه 6 محکوم خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Buttonتماس با وکیل پایه یک دادگستری
×