لایحه دفاعیه خلع ید

لایحه دفاعیه خلع ید (3)

گروه بهترین نتیجه را برای شما به ارمغان می آورد

لایحه دفاعیه خلع ید

لایحه دفاعیه خلع ید یکی دیگر از خواسته های حقوقی می باشد که طی آن فرد به عنوان مالک ملکی خواستار پایان دادن به تصرف ملک خود از طرف شخصی دیگر خواهد شد. این لایحه در واقع کامل کننده خواسته و دادخواست فرد خواهان می باشد که تسلیم مراجع قانونی خواهد شد. مهم ترین مسئله ای که باید در هنگام تنظیم این خواسته مد نظر قرار گیرد استفاده از نوشته و متنی کاملا تخصصی و حقوقی است که باید توسط فرد متخصص تحریر شود.

خلع ید چیست؟

خلع ید عبارت است از جلوگیری از ادامه تصرف و غصب مال توسط فرد غاصب.

شروط لازم برای طرح لایحه دفاعیه خلع ید

برای تنظیم و ارائه لایحه دفاعیه خلع ید باید سه شرط اصلی و مهم را درباره آن در نظر گرفت. این شروط به قرار ذیل می باشند.

۱: مالی که در رابطه با آن طرح دعوا خواهد شد باید غیر منقول باشد. زیرا این لایحه تنها در خصوص چنین مالی قابل اجرا خواهد بود. بنابراین اگر مال غیر منقول فردی به تصرف شخص دیگری در آمده باشد می تواند برای پایان دادن به این تصرف لایحه فوق را طرح نماید.

۲: غصب مال از طرف فرد متصرف غیر قانونی باشد. یکی از مهم ترین لازمه های طرح این دادخواست وقوع غصب از طرف فرد متصرف می باشد.‌

۳: شخص خواهان باید  صاحب و مالک رسمی و قانونی  مال مورد مناقشه  باشد. فردی که چنین خواسته ای را مطرح خواهد کرد قبل از هر اقدامی باید مالک بودن خود را به اثبات برساند.

نکات مهم در مورد لایحه دفاعیه خلع ید

برای استفاده از لایحه دفاعیه خلع ید افراد باید نکات مهم و کلیدی در باره آن را دانسته و به آن عمل کنند. این نکات عبارتند از:

۱: دعوای خلع ید یک دعوای حقوقی بوده و لازم است تا در دادگاهی که در محل قرار گیری ملک است به این دعوا رسیدگی شود.

۲: در پرونده هایی که دارای چنین موضوعاتی می باشند هزینه های بررسی و دادرسی بر اساس قیمت منطقه ای محاسبه خواهد شد.

۳: ملک مورد نظر باید دارای سند رسمی باشد و در بسیاری موارد  حکمی مبنی بر مالک بودن فرد متقاضی، ضمیمه دادخواست ارائه شده خواهد شد.

۴: فردی که به عنوان خواهان، لایحه دفاعیه خلع ید را تنظیم خواهد کرد می تواند دادخواستی مبنی بر مطالبه اجرت المثل ایامی که ملک در تصرف بوده است را به دادگاه تسلیم کند.

۵: با توجه به شباهت هایی که میان دعوای یاد شده با تخلیه ید و برطرف کردن تصرف عدوانی حقوقی وجود دارد. این مطلب سبب نخواهد شد که تمامی دلایل و خواسته های فرد خواهان به نتیجه مطلوبی برسد.

۶: در دعوای یاد شده و مطالبه اجرت المثل زمانی که ملک در تصرف بوده است کارشناسان درباره مطابق بودن ملکی که مورد ادعای خواهان می باشد با ملکی که در تصرف خوانده است، موقعیت ملک  یا مال متصرف شده تحقیق کرده و حکمی در رابطه با اجاره بهای زمانی که ملک در غصب بوده است را صادر خواهند کرد.

مدارک مورد نیاز برای طرح لایحه دفاعیه خلع ید

برای طرح چنین لایحه ای همانند سایر لوایح حقوقی و کیفری مدارک متنوع و مختلفی لازم است که مهمترین ان ها شامل موارد ذیل می باشند.

۱: سند اصلی ملک که مالکیت فرد را به اثبات برساند.

۲: شواهد و مستنداتی که تصرف غیر قانونی ملک را به اثبات برسانند.

۳: ارائه نظر کارشناسان و دادخواست و لایحه مربوطه.

۴: استعلام رسمی دادگاه در باره مالکیت فرد خواهان از سازمان ثبت.

۵: فراخواندن شهود و شهادت دادن آن ها، ارایه مدارک تکمیل کننده.

نکته: بر اساس ماده ۳۰۸ قانون مدنی اگر فرد متقاضی پیان یافتن غصب ملک مشاعی باشد لایحه مذکور طبق ماده ۴۳ قانون اجرای احکام مدنی خواهد بود.

چگونگی طرح لایحه دفاعیه خلع ید

طرح چنین لایحه ای باید ابتدا در دفاتر قضایی به ثبت رسیده باشد و باید آن را به دادگاهی ارائه داد که دارای صلاحیت لازم در نحوه رسیدگی به چنین پرونده هایی را داشته باشد. همچنین اگر پرونده دعاوی مربوطه به دادگاهی سپرده شود که در منطقه قرارگیری ملک نباشد دادگاه خود حکمی مبنی بر عدم صلاحیت صادر خواهد کرد در نتیجه فرد باید به شعبه ی دیگری که دارای صلاحیت باشد مراجعه کند. این کار وقت و هزینه  زیادی را از فرد خواهد گرفت. در باره تحریر این لایحه لازم است که متن به صورت کامل باشد تا بتوان آن را به رئیس دادگاه تسلیم نمود. زیرا تمامی لوایح دارای اعتبار و ارزش بالایی هستند و ارائه آن ها به دادگاه از هر دلیل و مدرک شفاهی با ارزش تر و مستند تر می باشد. بهتر است در زمان تنظیم تمامی اطلاعات مفید و درخور پرونده را در آن ذکر کرده تا بتوان طرحی جامع و کامل در اختیار قاضی پرونده قرار داد. دادخواست باید با زبان قانون نوشته شده و از تحریر جملات نامفهوم و بی معنی خود داری کرد.‌ مهم ترین نکته ای که در همین رابطه وجود دارد طولانی نبودن جملات و متن لایحه می باشد. متن باید کاملا روشن و بدون حاشیه بوده و در آن به مواد قانونی اشاره شده باشد.

چگونگی خلع ید ملک مشاع و مشترک

در صورتی که مالکین ملک مشاع یا مشترک صرف نظر از میزان سهم خود راضی به تصرف ملک از طرف یکی از مالکین نباشند می توانند با استفاده از ماده ۴۳ قانون اجرای احکام درخواست مربوطه را از ملک مشاع نموده و به تصرف فرد بر ملک مشاع پایان دهند.

نکته: لازم به ذکر است که لایحه دفاعیه خلع ید در مورد هر شخص و فردی قابل اجرا می باشد. در غیر این صورت شخص غصب کننده  می تواند مال را در اختیار شخص دیگری قرار دهد تا از عواقب این لایحه در امان بماند.

تفاوت لایحه خلع ید با سایر لایحه ها

در مورد لایحه خلع ید باید به این مطلب مهم اشاره کرد که موضوع اصلی آن بیرون آوردن مال و یا ملک از تصرف فرد یا افرادی غیر از صاحب و مالک اصلی مال می باشد. بر همین اساس مالک باید قبل از هر اقدامی مالکیت خود را به اثبات برساند تا در ادامه به بررسی تصرف ملک توسط شخص متصرف پرداخته شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Buttonتماس با وکیل پایه یک دادگستری
×